Erişilebilirlik

“Latin Amerika ile Ticaret Hacmi 12,7 Milyar Dolara Ulaştı”


Yaklaşık 650 milyonluk nüfusu ve 5,3 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasılası ve doğal kaynaklarıyla önemli ticaret merkezlerinden biri olan Latin Amerika ve Karayipler ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, resmi verilere göre Ocak-Ağustos döneminde 12,7 milyar dolara çıktı.

Bu dönem içinde Latin Amerika ülkeleri Türkiye’ye toplamda 8,4 milyar dolarlık ihracat yaparken, Türkiye’den 4,3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.

Latin Amerika’dan Türkiye’ye en çok ihracat yapan ülkeler Brezilya, Kolombiya, Meksika, Arjantin ve Venezuela iken Türkiye'den en çok ithalat yapan ülkelerse Meksika, Brezilya, Şili ve Peru oldu.

“Bu yıl yüzde 10’un üzerinde artış bekleniyor”

Merkezi Arjantin’de bulunan Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CEI-UCA) Başkanı Ariel Gonzalez Levaggi, Türkiye ile ticaretinde bu yıl 4,1 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veren Latin Amerika ülkelerinin Türkiye’ye daha çok hammadde ve gıda ürünleri ihraç ettiğini kaydediyor.

Aradaki mesafe, dil sorunu gibi sebeplerden dolayı ticaretin bugüne kadar potansiyelinin altında kaldığını ancak son yıllarda ihraç kalemlerinin çeşitlenmesi ve yeni pazar arayışlarının artmasıyla birlikte ticaretin de arttığını kaydeden Levaggi, bu yıl toplam ticaret hacminde yüzde 10’un üzerinde bir artış beklendiğini söylüyor.

Latin Amerika ülkelerinin Türkiye’ye daha çok mineral yakıt ve yağlar, yağlı tohum ve meyve ihracatı yaparken; Türkiye’den demir, çelik ve endüstriyel ürünler ithal ettiğini belirten uzman, ayrıca başta Şili, Brezilya, Meksika ve Arjantin olmak üzere bölge ülkelerinde gösterime giren Türk dizilerinin de önemli bir ithalat kalemine dönüştüğünü söylüyor.

“Orta ve uzun vadede ekonomik ilişkiler olumsuz etkilenebilir”

Levaggi, “Bu yıl bir artış beklense de başta Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı ülkeler arasında olan Brezilya ve Meksika olmak üzere bölge ülkelerinde görülen ekonomik yavaşlama, ulaşım maliyetlerindeki artış ve küresel resesyon eğilimi de düşünüldüğünde, orta ve uzun vadede ekonomik ilişkilerin olumsuz etkileneceğini tahmin ediyorum” diyor.

Türkiye’nin bir süredir girişimlerde bulunsa da henüz giremediği tek sektörün silah ve savunma sanayi ürünleri satışı olduğuna dikkat çeken uzman, Türkiye’nin önündeki engelleri aşarak bölgeye silah satmaya başlaması durumunda ihracat rakamlarını arttırabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG