Erişilebilirlik

Türkiye ile Latin Amerika arasındaki ticaret hacmi yüzde 27 azaldı


Bu yılın ilk 4 ayında Türkiye ile Latin Amerika arasındaki ticaret hacmi, TÜİK verilerine göre geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 27,4 azalarak 4 milyar 789 milyon 230 bin dolara geriledi. Bu süre zarfında Latin Amerika’dan 2,82 milyar doların üzerinde ithalat yapan Türkiye, bölgeye yaklaşık 1,96 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ticaret hacminin Kolombiya ile 1,06 milyardan 352 milyon dolara, Brezilya ile 1,92 milyardan 1,42 milyar dolara, Venezuela’yla ise 423 milyondan 184 milyon dolara düşmesi dikkat çekiyor.

Ocak-Nisan arasında en çok ithalat yapılan Latin Amerika ülkesi 1,17 milyar dolarla Brezilya olurken, en çok ihracatsa 352 milyon dolarla Meksika oldu.

Türkiye’nin bölgeye yaptığı en önemli ihraç kalemi 291 milyon dolarla demir, çelik ve bunlardan üretilen eşyalarken, ithalatta ise “Mineral yakıt ve yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler” ve “ muhtelif tane, tohum ve meyveler, sanayide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yem” başlıkları ön plana çıkıyor.

2022’de rekor ticaret hacmi

Venezuela ve Şili ile serbest ticaret anlaşmaları; aralarında Brezilya, Meksika ve Kolombiya’nın da bulunduğu 18 ülkeyle de ticari ve ekonomik işbirliği bulunan Türkiye, geçen yıl, Latin Amerika ile 12,5 milyar doları ithalat olmak üzere toplamda 19,7 milyar dolarlık rekor ticaret hacmine ulaşmıştı.

Türkiye’nin bölgedeki en önemli ticari ortakları geçen yıl sırasıyla Brezilya, Kolombiya, Meksika ve Venezuela olmuştu.

Merkezi Arjantin’de bulunan Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CEI-UCA) Başkanı Ariel Gonzalez Levaggi, ekonomisi daha çok hammadde ve gıda ihracatına dayanan Latin Amerika ile Türkiye’nin ticari ilişkilerinin pandemi sonrası arttığına dikkat çekiyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Levaggi, ikili ticaretin son on yılda yaklaşık üç katına çıkmasına yol açan başlıklar arasında Latin Amerika ülkelerinde artan enflasyonun hammadde fiyatları üzerindeki etkisi, Türk işadamlarının ve hükümetinin son yıllarda bölgeye artan yoğun ilgisi ve ekonomilerin birbirini tamamlayıcı nitelikte olmalarını gösteriyor.

Levaggi, “Latin Amerika Türkiye’nin genel olarak hammadde ihtiyacını karşılarken, Türkiye’den de düşük ve orta teknolojili sanayi ürünleri ihracatı yapıyor” diye kaydetti.

6 trilyona yakın gayri safi yurt içi hasılası ve 660 milyon nüfusuyla dünyaya petrol, maden, metal, gıda ve tarım ürünleri gibi kalemler ihraç eden Latin Amerika ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yetkilileri, ikili ticaret hacmini 5 yıl içinde 30-35 milyar dolar bandına çıkarmayı hedeflediklerini beyan ediyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG