Erişilebilirlik

Latin Amerika'da Aşırı Yoksul Sayısı Artıyor


Latin Amerika ve Karayipler'de Sosyal Görünüm raporuna göre bölgede ayda 67 doların altında gelire sahip aşırı yoksul sayısının yıl sonunda 82 milyona ulaşması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) tarafından hazırlanan rapora göre yaklaşık 650 milyon nüfusa sahip bölgedeki yoksul sayısının yıl sonu 201 milyona, aşırı yoksul sayısının da yüzde 0,2 artışla 82 milyona ulaşması bekleniyor. Öngörülen seviyeler aşırı yoksullukla mücadelede 25 yıllık bir gerilemeye işaret ediyor.

ECLAC tarafından Latin Amerika için yoksulluk sınırı olarak kabul edilen ayda 143 dolardan daha az gelire sahip olan yoksul sayısı pandemi öncesine göre 15 milyon; ayda 67 dolardan az kazanan aşırı yoksul sayısıysa 12 milyon arttı.


Komisyonun başkanı Jose Salazar, bölgede pandemiden önce de ciddi sosyoekonomik sorunlar yaşandığını belirterek, “Devam eden dış şoklar, ekonomik yavaşlama, istihdamdaki toparlanmanın zayıf kalması ve yükselen enflasyon Latin Amerika ve Karayipler'deki sosyal krizi hem derinleştiriyor hem de uzatıyor" dedi.

Araştırmaya göre bölgedeki yoksullaşmadan çocuklar, kadınlar, yerli ve siyahiler toplumun bazı kesimlerine göre daha çok etkileniyor. Aşırı yoksulların yüzde 21,2’si kırsal alanlarda yaşıyor; yüzde 20,4’ü ilkokulu bitirememiş; 20 ile 59 yaş arasındaki yoksulların ve işsizlerin çoğu kadın; 18 yaşından küçük genç ve çocukların yüzde 18’i aşırı yoksul, yüzde 45,5’iyse yoksul.

Raporda pandemi sürecinde eğitime dünyada ortalama 41 haftalık bir ara verilirken bu sürenin Latin Amerika’da 70 haftaya ulaştığı belirtiliyor.

Başta yoksul haneler olmak üzere birçok çocuğun internet erişiminin ya da bilgisayarının olmaması, ders çalışacak ortamın bulunmaması gibi sebeplerden dolayı eğitime erişimin güçleştiği, pandemi sonrası 18 ila 24 yaşında ne çalışan ne de okuyan genç sayısının da arttığı kaydediliyor.

UNICEF’in araştırmaları da pandemi sürecinde eğitimini bırakmak zorunda kalan çok sayıda yoksul çocuğun dersliklerine geri dönemediğini ortaya koyuyor.

ECLAC’ın Latin Amerika için büyüme beklentisi yüzde 3,2'ken gelecek yıl içinse yüzde 1,4. Gelecek yıl bölgede sosyal hoşnutsuzlukların artacağına dikkat çeken Uluslararası Para Fonu (IMF) de gelecek yıl için büyüme beklentisini yüzde 1,7 olarak açıklamıştı. Dünya Bankası da bölgedeki büyümenin azalarak yüzde 1,6’ya düşeceğini öngörüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG