Erişilebilirlik

Latin Amerika'da Kadınlar Eşitlik Talebiyle Sokaklarda


CARACAS - Latin Amerika’da kadınlar büyük şehirlerin hemen hepsinde sokağa çıkarak kadına şiddet ve ayrımcılığa karşı tepkilerini gösterdi.

Mexico City’den Buenos Aires’e, Santiago de Şili’den Sao Paulo ve Bogota’ya kadar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde, Latin Amerikalı kadınlar maruz kaldıkları yapısal şiddete ve ayrımcılığa karşı güvenlik, kürtaj hakkı, eşitlik ve özgürlük gibi taleplerle sokağa çıktı.

Resmi verilere göre geçen yıl günde 11 kadının cinayete kurban gittiği Meksika’da, kadın örgütlerinin düzenlediği 8 Mart gösterilerine on binlerce kadın katıldı. “Burada olamayanlar için yürüyoruz” sloganıyla ataerkil kadın cinayetlerine dikkat çeken göstericiler ayrıca taciz, tecavüz ve ayrımcılığa karşı tepkilerini dile getirdi.

Kolombiya'da geçen yıl 311 kadın cinayeti işlendi

Kolombiyalı Anti Militarist Feminist Ağ verilerine göre geçen yıl, 311 kadın cinayetinin işlendiği ülkede, feminist örgütler kadın hakları ihlallerine dikkat çekmek için bazı yerlerde yol kesti.

Kolombiya’da Polis Teşkilatı Direktörü’nün 8 Mart ile ilgili yaptığı bir açıklamada, “Kadının çekiciliği kocasını mutlu eder” ve İncil’den bir alıntı yaparak “Akıllı kadın tanrının bir armağanıdır” sözleri tartışmalara neden oldu.

Venezuela’da ise iktidar yanlıları ve muhalefet 8 Mart’ta farklı etkinlikler düzenledi. Muhalefetin yaptığı yürüyüşte 8 Mart’ın emekçi kadınlar günü olduğu vurgusu öne çıktı.

Kadınların çalışma koşullarının ve maaşlarının iyileştirilmesi, ataerkil sistem, kadın cinayetleri, kadınlara cinsel sağlık hizmeti ve kürtaj hakkı gibi talepler dile getirilirken, iktidar partisinin ve Kadın Bakanlığı’nın düzenlediği mitinge ise genel olarak kamu çalışanları üniformalarıyla katıldı. Uzmanlar Venezuelalı kadınların, ülkedeki krizden en çok etkilenen kesimlerden biri olduğunu belirtiyor.

Venezuela’da 8 Mart Kutlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

“Bir kadın daha eksilmeyeceğiz”

“Bir kadın daha eksilmeyeceğiz” sloganıyla dünya kadın hareketlerinin ilgi odaklarından birine dönüşen Arjantin’de 8 Mart, etkinliklere katılmak isteyen kadınlar için tatil ilan edildi.

Bu yıl başkanlık seçimleri yapılması beklenen ülkede, etkinliklerde öne çıkan başlıklar arasında kürtaj hakkına erişim sorunu, kadın cinayetleri ve eşitsizlikler ve kadınlar ve LGBTI+ bireyler için iş güvencesizliğiyle mücadele talepleri yer aldı.

Brezilya'da kadın haklarıyla ilgili yeni uygulamalar

Brezilya’da iktidardaki Lula Da Silva, kabinesinden 11 kadın bakanla kadın haklarını korumaya ve genişletmeye yönelik bir dizi uygulamanın hayata geçirileceğini duyurdu. Kararlar arasında aynı işi yapan erkek ve kadınlara eşit ücret ödenmesini zorunlu kılan yasadan kadınlara yönelik kredi ve desteklere ve regl dönemlerinde kullanılan vajinal tamponların sağlık ocaklarında ücretsiz dağıtılmasına kadar bir dizi uygulama bulunuyor.

Latin Amerika'da kadınlar eşit değil

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada gelir adaletsizliği ve buna bağlı sorunların en derin yaşandığı bölgelerden olan Latin Amerika’da, yaşanan sorunlardan biri de toplumsal cinsiyet eşitsizliği.

Araştırmalar nüfusun yüzde 51,5’ini oluşturan yaklaşık 340 milyon kadının eğitim, istihdam, maaş ve siyasi katılım gibi konularda erkeklerle eşit haklara sahip olmadığını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG