Erişilebilirlik

Latin Amerikalı göçmenlerden ülkelerine 155 milyar dolar para transferi


ABD'de çalışan göçmenlerin ailelerine yolladıkları paralar Latin Amerika ülke ekonomileri açısından büyük önem arz ediyor.
ABD'de çalışan göçmenlerin ailelerine yolladıkları paralar Latin Amerika ülke ekonomileri açısından büyük önem arz ediyor.

Latin Amerikalı göçmenlerin, ailelerine gönderdikleri paranın bu yıl 155 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Bölgeye gönderilen gurbetçi parasının yüzde 60’ı, 23 milyon Latin Amerikalıya ev sahipliği yapan ABD’den.

Her üç kişiden birinin ayda 143 dolardan daha az bir gelire sahip olduğu Latin Amerika’da, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı için başka ülkelere göçenlerin bu yıl ülkelerine gönderdikleri paranın 155 milyar doları aşması bekleniyor.

Amerikalar Arası Kalkınma Bankası’nın (IDB) yayımladığı araştırma, bölgede en çok gurbetçi parasının transfer edildiği ülkenin, 64 milyar dolarla Meksika; en fazla para gönderilen ülkenin ise 90 milyar doların üzerinde transfer miktarıyla ABD olduğunu ortaya koyuyor.

Bölge ülkelerinin merkez bankası verilerine dayanan verilere göre, 2013’ten bu yana her yıl yaklaşık yüzde 10 artan gurbetçi transferi, geçen yıl 142 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Araştırmaya 2015 yılından bu yana 7 milyonun üzerine göç vermesine rağmen merkez bankası verilerinin kamuya açık olmadığı Venezuela’nın dâhil edilmemiş olması dikkat çekiyor. Uzmanlar, Venezuelalı göçmenlerin ülkelerine gönderdikleri paranın yılda 3-4 milyar dolar civarı olduğunu tahmin ediyor.

Gurbetçilerin yaptıkları para transferinin artmasına yol açan nedenler arasında işsizlik, yüksek enflasyon, yetersiz tüketici kredileri gibi nedenlere bağlı olarak göçmen sayısının artması, pandemi sonrası göçmenlerin gelirlerinin artması gibi başlıklar yer alıyor.

Latin Amerika'ya para transferleri
Latin Amerika'ya para transferleri

“Gurbetçi parası birçok kişi için cankurtaran işlevi görüyor”

Göçmenlerin ailelerine gönderdiği para yardımı, ekonomik yavaşlama, yüksek yoksulluk oranları gibi sorunların yaşandığı bölge ülkeleri için büyük önem arz ediyor. Gurbetçi paraları Nikaragua’da GSYİH’nın yüzde 30’una, Honduras’ta yüzde 27’sine, El Salvador’da yüzde 24’üne, Guatemala’da yüzde 19,5’ine karşılık geliyor.

Ekonomist Dilio Hernandez’e göre maaşların ortalama 300 dolar olduğu bölgede, çalışanların önemli bir kısmının beslenme, barınma, ulaşım ve giyim gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanması bir yandan göçün artmasına neden oluyor, diğer yandan da gurbetçi paralarının önemini artırıyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Hernandez “Latin Amerikalı göçmenlerin önemli bir kısmının toplumun ihtiyaç sahibi kesimlerinden oluşması, göçmenlerin ailelerine yaptıkları yardımın çoğu zaman bir cankurtaran görevi görmesine neden oluyor. İhtiyaç sahiplerinin aldığı bu destek, bölgede yoksulluğa bağlı sorunların derinleşmesini önleme noktasında oldukça işlevsel bir rol oynuyor” dedi.

Dünya Bankası’yla, Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu tarafından bu yıl yüzde 2’nin altında büyümesi beklenen bölge için uzmanlar, bu rakamın yoksulluk ve işsizliğin azaltılması için yetersiz olduğunu belirtiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG