Erişilebilirlik

Libya Dışişleri Bakanı İstifa Etti


Libya Dışişleri Bakanı İstifa Etti
Libya Dışişleri Bakanı İstifa Etti

Libya Dışişleri Bakanı Musa Koussa, İngiltere’ye sığınarak Kaddafi hükümetinden istifa ettiğini açıkladı.

Bir İngiliz dışişleri bakanlığı sözcüsü Musa Koussa’nın Tunus’tan kendi isteğiyle Londra’ya geldiğini ve İngiliz yetkililere görevinden ayrıldığını söylediğini bildirdi.

Sözcü, İngiliz hükümetinin Kaddafi’nin yakın çevresindeki diğer kişileri de ayrılmaya ve Libya için daha iyi bir gelecek kurmaya teşvik ettiğini bildirdi.

Libya hükümeti ise dışişleri bakanının iltica ettiğini yalanladı, İngiltere’ye diplomatik görevle gittiğini önesürdü.

Amerikalı yetkililer, Koussa’nın istifasını ” çok önemli” olarak niteledi ve Libya hükümeti içinde artan bölünmeyi gösterdiğini söyledi. Uzun yıllar istihbarat başkanı olarak görev yapan Koussa, Kaddafi’nin yakın yardımcılarından biri olarak tanınıyordu.

Öteyandan Beyaz Saray, Libya’daki isyancılara silah verme konusunda karar verilmediğini tekrarladı. Beyaz Saray bu açıklamayı yaparken Başkan Barack Obama’nın isyancılara gizli destek verilmesi emri verdiği bildirildi.

New York Times gazetesi istihbarat örgütü CIA’nin sayısı bilinmeyen görevlisini istihbarat toplama ve isyancılarla temas kurma amacıyla Libya’ya gönderdiğini bildirdi. Gazeteye göre İngiltere de Libya’ya komando ve istihbarat ajanları göndermiş bulunuyor.

Kaddafi yanlısı güçler, dün isyancıları birkaç gün içinde ele geçirdikleri kentlerden çıkartarak savaşın dengesini lehlerine değiştirdi.

İsyancı güçler, Ras Lanuf ve Brega kentlerinden çekilerek Ecdebiye kentinde toplandı. İsyancıların bir sözcüsü ağır top ateşi altında kalan Brega’ya Kadafi kuvvetlerinin girmek üzere olduğunu açıkladı.

Bir Amerikan askeri sözcüsü koalisyon uçaklarının Kaddafi güçlerini yeniden bombalamaya başladığını açıkladı ancak hava saldırılarının yerini ve zamanını belirtmedi.

Kaddafi kuvvetleri batıda isyancıların hala ellerinde tuttuğu kuşatma altındaki Misrata kentine saldırılarını dün de sürdürdü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG