Erişilebilirlik

İsrail Dışişleri Bakanı ile Roma'da görüşen Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş görevden uzaklaştırıldı


Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş
Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş

Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeyde, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile gerçekleştirdiği gayriresmi görüşmenin öfke ve protestolara neden olması üzerine Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş'u görevden uzaklaştırdı.

Trablus, Filistin davasını desteklediği için Libya İsrail'i tanımıyor. Dolayısıyla Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş’ın İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmesi ülkede protestolara neden oldu.

Protestocular dün gece geç saatlarde Libya Dışişleri Bakanlığı önünde gösteri düzenledi. Binanın dış cephesinin bir kısmının hasar aldığı kaydedildi. Bu sabah bakanlık binası önünde büyük güvenlik önlemleri alındı. Trablus ve başka kentlerde de eylemler yapıldı. Trablus’ta yakılan otomobil lastikleri bazı büyük yolların kapanmasına neden oldu ancak kentte başka şiddet eylemi yaşanmadığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı yükselen öfkeyi yatıştırmak amacıyla dün gece geç saatlerde yayınladığı açıklamada, Manguş’un İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ile resmi bir görüşme yapılması talebini reddettiği ancak iki bakanın önceden planlanmamış bir karşılaşma dolayısıyla, Manguş’un İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’yle yaptığı bir görüşme sırasında konuştuklarını kaydetti.

İsrailli bir yetkili ise bu açıklamayı reddederek, “Görüşme, Libya’daki en üst seviyeli makamlar tarafından koordine edilmişti ve yaklaşık iki saat sürdü. Libya Başbakanı İsrail’i Batı’yla ve ABD yönetimiyle olan bir köprü olarak görüyor” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise Necla Manguş ile yapılan görüşmeyi ilişkilerin kurulmasında tarihi bir ilk adım olarak nitelendirdi. Cohen, geçen hafta Roma'da düzenlenen bir zirve çerçevesinde Manguş ile görüştüğünü ve “iki ülke arasındaki büyük potansiyeli ele aldıklarını” söyledi.

Cohen ayrıca görüşmede insani konularda İsrail yardımı, tarım, su yönetimi, sinagog ve mezarlıkların yenilenmesi de dahil olmak üzere Libya'daki Yahudi mirasının korunması gibi önemli konuları ele aldıklarını kaydetti.

"İsrail ile normalleşmeyi reddediyoruz"

Libya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmenin "İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir toplantı sırasında hazırlıksız, sıradan bir karşılaşma" olduğunu savunularak, söz konusu görüşmenin "herhangi bir tartışma, anlaşma ya da istişare içermediği ve bakanlığın İsrail ile normalleşmeyi tamamen ve mutlak bir şekilde reddettiğini yinelediği” belirtildi.

Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeyde ise Manguş’u görevden uzaklaştırmanın yanı sıra hakkında soruşturma da talep etti.

Libya'nın üç vilayetini temsil eden başkanlık konseyi, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinin yasadışı olduğunu söyledi.

İsrail son dönemde, petrol zengini Libya gibi Arap ve Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerle daha yakın ilişkiler kurmaya çalışıyor.

İsrail 2020'den bu yana Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan ile ilişkilerini ABD'nin aracılık ettiği "İbrahim Anlaşmaları" yoluyla normalleştirmek için harekete geçmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG