Erişilebilirlik

Libya’da Kaddafi Güçleriyle İsyancılar Arasında Yoğun Çatışmalar


Libya’da Kaddafi Güçleriyle İsyancılar Arasında Yoğun Çatışmalar
Libya’da Kaddafi Güçleriyle İsyancılar Arasında Yoğun Çatışmalar

Libya’nın doğusunda Kaddafi güçleriyle isyancılar arasında yoğun çatışmalar meydana geldiği bildiriliyor.

Brega’da her iki taraf da tam olarak çekilmediği için çatışmalar hala devam ediyor. Bu arada, NATO bu kente yapılan hava operasyonunda yanlışlıkla isyancıların öldürüldüğü iddiaları üzerine soruşturma başlattı.

Görgü tanıklarına göre, saldırıdan hemen önce isyancı grubun içinden bir kişi, havaya “uçaksavar” silahıyla ateş açtı. Ateşin, kutlama amacıyla bir isyancı tarafından mı açıldığı, yoksa grubun arasına sızan Kaddafi yanlısı bir kişinin mi açtığı tam olarak bilinmiyor.

Petrol kenti Brega, isyanın başladığı Şubat ortasından bu yana birkaç kez isyancılarla Kaddafi güçleri arasında el değiştirdi.

Kaddafi güçleri, silah ve eğitim açısından zayıf olan isyancılara karşı üstünlük sağlasa da, özellikle kentteki üniversitenin bulunduğu bölgede isyancıların üstünlüğü ele geçirdiği belirtiliyor.

İsyancı kuvvetler, daha iyi organize olmuş silahlı birlikler kurmaya başladı. Çatışmaların olduğu bölgelere, tecürbeli askeri komutanlar ve onlara bağlı birlikler gönderiliyor.

Libya hükümeti, Brega’daki bir hava saldırısında 6 sivilin öldüğünü açıkladı.

Öte yandan, İngiltere’ye sığınan Libya’nın eski Dışişleri Bakanı Musa Koussa’nın, Lockerbie olayıyla ilgili olarak bir İngiliz savcı tarafından sorgulanacağı bildirildi. 1988 yılında İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde saldırıya uğrayan ve düşen Pan Am uçağında çok Amerikalı ölmüştü.

İngiliz yetkililer, Koussa’ya iltica hakkı tanınmayacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG