Erişilebilirlik

Libyalı İsyancılar Batıda İlerliyor


Libyalı İsyancılar Batıda İlerliyor
Libyalı İsyancılar Batıda İlerliyor

Libyalı isyancılar batıda giriştikleri saldırıda Cezaya kasabasını ele geçirdi.

Sağlık görevlileri Tunus sınırı yakınındaki kasabada Kaddafi kuvvetleri ile çıkan çatışmada en az iki isyancının öldüğünü bildirdi.

Kaddafi kuvvetleri kasabayı dağlık bölgedeki isyancılara karşı düzenlediği saldırılarda üs kullanıyordu.

Bingazi’deki Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı, çekilirse ülkede kalabileceği yolunda Kaddafi’ye yapılan teklifin süresinin dolduğunu açıkladı.

Mustafa Abdülcelil, öneriyi geçen ay BM temsilcisine sunarken yanına süre de eklediklerini söyledi.

Libya Başbakanı El-Bağdadi el-Mahmudi ise Kaddafi’nin çekilmesinin görüşme konusu olmadığını bildirdi.

Trablusgarp hükümeti, İngiltere’nin isyancıların konseyini tanımasını ve tüm Libyalı diplomatları sınırdışı etmesini de kınadı, kararı “yasadışı ve sorumsuz bir adım” olarak niteledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, muhalefetin giderek artan gücü, nüfuzu ve gösterdiği siyasi olgunluk nedeniyle Libya’nın resmi temsilcisi olmaya hak kazandığını söyledi.

Bakan, mevcut rejimin aksine Ulusal Geçiş Konseyi’nin özgür ve demokratik bir Libya istediğini belirtti ve Kaddafi hükümetinin kendi halkına karşı savaş açmakla tüm meşruiyetini yitirdiğini vurguladı.

Trablusgarp hükümetini temsil eden Libyalı diplomatların üç gün içinde sınır dışı edileceğini açıklayan William Hague, Kaddafi hükümetinin 149 milyon dolarlık dondurulmuş banka hesaplarının Ulusal Geçiş Konseyi’ne verileceğini de duyurdu.

Şu ana kadar aralarında Türkiye ve Amerika’nın da bulunduğu otuzdan fazla ülke Bingazi’deki Ulusal Geçiş Konseyi’ni Libya’nın resmi temsilcisi olarak tanımış bulunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı, hükümetinin Kaddafi'nin Libya'dan ayrılmasını istediğini ancak, bu konuda nihai kararı Libyalıların vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG