Erişilebilirlik

Trablus İçinde Şiddetli Çatışmalar


Trablus İçinde Şiddetli Çatışmalar
Trablus İçinde Şiddetli Çatışmalar

Libyalı isyancılar başkent Trablus yakınlarındaki askeri üssü ele geçirdikten sonra başkente girdi.

Yabancı gazeteciler isyancıların, Trablus’un 27 kilometre batısındaki üsden kamyon dolusu silah ve cephane alarak başkente girdiklerini bildiriyor.

Trablus’da bütün gece patlamalar ve silah sesleri duyulurken isyancılar, üç semti kontrol altına aldıklarını ve Kaddafi’nin karargahına 30 kilometre yaklaştıklarını önesürdü.

Trablus’un batısındaki Zaviye kentlerinden ilerleyen isyancılar ayrıca doğudaki Misrata kentinden deniz yoluyla takviye aldıklarını açıkladı.

Kaddafi ise devlet televizyonundan yayınlanan yeni ses bandında Trablus’ta olduğunu ve başkenti savunacağını, asla teslim olmayacağını söyledi

Daha önceki ses bandında yandaşlarını sokaklara dökülmeye ve isyanı bastırmaya çağıran Kaddafi, isyanı “hainler ve fareler” tarafından düzenlenen çökmeye mahkum bir girişim olarak tanımlamıştı.

Kaddafi’nin oğlu Seyf el-İslam da televizyonda yaptığı konuşmada hükümetin asla savaş alanını terketmeyeceğini belirtti

Öteyandan Tunus haber ajansı, Tunus hükümetini Ulusal Geçiş Konseyini Libya’nın meşru temsilcisi olarak tanıdığını bildirdi.

İsyancılar NATO hava desteğiyle Trablus’a üç koldan saldırırken iki üst düzey yetkili daha rejimi terk etti. Bir zamanlar Muammer Kaddafi’nin sağ kolu olarak bilinen eski başbakan Abdül Salim Callud saf değiştirerek isyancılara katıldı. Libya’nın eski petrol bakanı Umran Abukra ise resmi bir iş için gittiği İtalya’dan geri dönmemeye karar verdi. Abukra’nın daha sonra Tunus’a sığındığı öğrenildi.

XS
SM
MD
LG