Erişilebilirlik

Lice soruşturmasında 3 polisin tahliyesine tepki


Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğun, polis olduğunu söyleyen kişilerce işkence edilerek, bir bataklığa atıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturmada tutuklanan 3 polisin tahliye edildiği bildirildi.

Diyarbakır Barosu karara yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, şöyle denildi:

“Lice Asliye Ceza Mahkemesi, polis memurlarının 14 yaşındaki çocuğa yönelik fiillerini “ İşkence Suçu” kapsamında olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermişti. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi sanık polislerin itirazı üzerine işkence suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararına kaldırdığı gibi tutuklu 3 polis memurunun oy çokluğuyla tahliyesine karar verdi. İşkence suçunun bütün unsurlarının var olduğu dosyada görevsizlik kararının kaldırılması kararı ve tahliyeler kamu görevlilerine yönelik cezasızlık politikasının sonucudur. Hukuki süreci takip etmeye devam edeceğiz.


Ne olmuştu?

İddiaya göre göre 14 Yaşındaki Y.D. ile 10 yaşındaki arkadaşı 21 Mart akşamı Nevruz kutlamalarından dönerken, saat 20.00 sularında Lice ilçesinin Şaar Mahallesi'nde, polis olduklarını belirten kişiler tarafından zorla zırhlı araca bindirildi.

Arkadaşı bir süre sonra salıverilirken, Y.D. araçtan indirilmedi. Diyarbakır Barosu’nun Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçesinde yer alan bilgilere göre, Y.D. alındığı yerden yaklaşık 7 kilometre uzaktaki tenha bir yere götürülürken, yolda "Kürtler’e küfret, ‘ben Türk’üm de’, Türkler’i yücelt" şeklinde baskı kuruldu.

Daha sonra dere kenarında indirilen Y.D.’nin silah dipçikleriyle darp edildiği iddialar arasında yer aldı. Y.D. daha sonra ayakları birbirine bağlanarak dere kenarındaki bataklığa bırakıldı.

Yoldan geçen bir çiftçinin fark ederek hastaneye kaldırdığı Y.D., ilk muayenesinin ardından Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

Burada tedavi altına alınan Y.D.’nin, kafa travması geçirdiği, sol göz, sol omuz, sağ ayak, sol kulak ve vücudunun çeşitli yerlerinden darp izleri olduğu belirlendi. Y.D. tedavisinin ardından taburcu edildi. Diyarbakır Barosu olayla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Olayla ilgili gözaltına alınan 5 polisten 3'ü tutuklanmıştı. Aralarında ilçe emniyet müdürünün bulunduğu diğer 2 polis, yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG