Erişilebilirlik

Londra Belediyesi'nden Bisiklet Devrimi


Londra Belediyesi'nden Bisiklet Devrimi
Londra Belediyesi'nden Bisiklet Devrimi

Londra’daki toplu taşıma dairesi kent içinde bisiklet kiralama sistemi başlattı. Londralılar bundan böyle araba kullanmak ya da diğer toplu taşıma araçlarına binmek yerine işe bisikletle gidip gelebilecek. Uygulama Londra trafiğini hafifletmeyi amaçlıyor.

İngiltere’nin başkenti yepyeni bisikletlerle dolup taşıyor. Belediye Başkanı Boris Johnson halkın bu bisikletleri düzenli olarak kullanacağını umuyor.

Bisiklet kiralama sistemi 150 milyon dolara maloldu. Halk elektronik bir anahtarla bisikletleri bağlı oldukları istasyonlardan alabilecek. Kentte yaklaşık 300 bisiklet istasyonu var. Londralılar bisikletleri bir istasyonda kiralayıp başka bir istasyona bırakabilecek. Aynı uygulamanın Paris’te başlatıldığını ancak birçok bisikletin çalındığını ya da nehre atıldığını söyleyen Londra Belediye Başkanı umutlu.

Bisikletler hasar ve hırsızlığı önlemek amacıyla ağır ve hantal yapılmış. Belediye Başkanı Londra’yı dünyanın en güzel bisiklet kullanılabilecek kenti yapmayı planlıyor. Ancak bunun da önünde bazı engeller var.

En büyük engel trafik sorunu. Bazı caddelerde bisiklet yolları var ama birçoğunda yok. Sürücülerle bisiklet kullananlar arasında sürekli gerilim yaşanıyor.

Parlak mavi renkte bisiklet yolları soruna çözüm getirmeyi amaçlıyor. Şimdilik toplam 12 km uzunluğunda iki bisikjlet yolu var. Bu sayının 2015’e kadar 10’a çıkarılması planlanıyor.

Londra’nın kalabalık otobüs ve metro sistemlerinin bu sayede rahatlaması bekleniyor. Metro ve otobüs trafiğini biraz hafifletebilirsek iyi olur. Scott Taggart işe bisikletle gidiyor. Yeni plan sayesinde daha az aracın trafiğe çıkacağını umuyor.

Londra’da 6 bin bisiklet kullanıma sürülecek. Belediye Başkanı sistem işlerse bunun günde 40 bin bisiklet turu anlamına geleceğini söylüyor

XS
SM
MD
LG