Erişilebilirlik

Loş Işıkta Uyumak Obezitenin Nedenlerinden Biri Olabilir


Loş Işıkta Uyumak Obezitenin Nedenlerinden Biri Olabilir
Loş Işıkta Uyumak Obezitenin Nedenlerinden Biri Olabilir

Araştırmacılar geceleri uyurken loş ışığa maruz kalmanın aşırı şişmanlığı tetikleyebileceğini söylüyor. Kişilerin beslenme alışkanlıklarında değişiklik olmadığı durumlarda bile geceleri televizyon ya da diğer elektronik aygıtların yaydığı loş ışık aşırı şişmanlığa yol açabiliyor.



Loş ışıkta uyumak bel çevrenizin genişlemesine yol açabilir. 8 hafta süren bir araştırma, loş ışıkta uyuyan farelerin karanlıkta uyuyanlara göre yüzde 50 oranında ağırlaştıklarını ortaya koydu. Her iki gruptaki farelerin aynı miktarda gıda tüketmesi ve uyanıkken aynı düzeyde fiziksel faaliyet yapmasına karşın ışıklı ortamda uyumanın kilo almaya yol açması dikkat çekici.

Columbus kentindeki Ohio Eyalet Üniversitesi Nöroloji Bölümü Başkanı Randy Nelson, araştırmacıların önemli bir ipucu elde ettiğini söylüyor: "Farelerin gıda tüketimine baktığımızda aynı miktarda yemelerine rağmen kalori alım zamanlamalarında değişiklik olduğunun farkına vardık. Fareler genellikle geceleri yer. Ancak bu fareler loş ışık altında dinlenme sürelerinde de yemeye devam ediyordu.”

Farelerin gece aktif oldukları ve gündüz uyudukları biliniyor. Uyumaları gereken zamanda beslenen fareler, küçük bir televizyonun yaydığı loş ışık kadar olan 5 ışık birimine maruz bırakıldı. Bu farelerin 12 gram aldığı ve kan şekerlerinin yükseldiği ve bazı risk faktörleri de geliştirdikleri belirlendi.

İkinci deneydeyse araştırmacılar bazı farelere sadece aktif oldukları zaman dilimi olan geceleri yiyecek verdi. Diğer farelerse sadece dinlenme saatlerinde beslendi. Nelson şunları söylüyor: "Sadece aktif oldukları zaman gıda alan farelerin, loş ışığa maruz kalsalar bile, kilo almadığını gördük."

Randy Nelson’a göre, aşırı kilo alımında gıda tüketiminin zamanlaması önemli rol oynuyor. Uzman, bu zamanlamanın değişmesi durumunda bedenin yağ depolama ve kullanma becerisinin bozulduğunu belirtiyor. Bu nedenle egzersiz yapmamak, gıda tüketimi ve kilo almanın tek sorumlusu olmayabilir. Ayrıca her kalorinin eşit sayılmaması gerekiyor. Geceleri alınan kalorilerin gündüz alınanlara oranla daha çabuk yağa dönüştürülmeye yatkın olması mümkün.

XS
SM
MD
LG