Erişilebilirlik

Lübnan'da Tahliyeye Zorlanan Suriyeli Mülteciler Yeni Belirsizliklerle Karşı Karşıya


Lübnan'da Tahliyeye Zorlanan Suriyeli Mülteciler Yeni Belirsizliklerle Karşı Karşıya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Lübnan’a sığınan Suriyeli mültecilerin güvenli bir yaşam arayışı sona ermiş değil. Lübnan ordusunun Bekaa Vadisi’nden tahliye etmeye başladığı binlerce Suriyeli bir kez daha evsiz kalmanın korku ve belirsizliğini yaşıyor.

Savaşın köklerinden kopardığı Suriyeliler’in dramı bitmiyor.

Savaştan kaçarak Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde yeni bir hayat kurmaya çalışan yaklaşık 12 bin Suriyeli mülteci tahliye ediliyor.

Lübnan ordusunun talimatıyla, bölge, Suriye krizinin başladığı 2011 yılından beri en büyük toplu tahliyeyi yaşıyor.

“Tam bir yere yerleşip huzur bulmuşken, başka bir yere taşınmanız gerektiği söylense ne hissedersiniz? Hayatımıza devam edebileceğimiz bir parça toprak buluncaya kadar kaygı içinde olacağız.”

Hüseyin Muhammed Mişel ve ailesi, sığındıkları kampı terk etmeye ve yaşayacak yeni bir yer bulmaya hazırlanan ailelerden sadece biri.

Suriyeliler bu hazırlıklara çok alışkın. Çünkü bu, ilk tahliye edilişleri değil.

Tahliye kararı, güvenlik önlemleri nedeniyle alındı. Amerikan uçaklarının, IŞİD’le savaşan Lübnan ordusuna, kamp yakınlarındaki bir hava üssü aracılığyla yardım ulaştırdığı bildiriliyor.

Resmi mülteci kamplarına izin verilmeyen Lübnan’da, resmi olmayan kamplarda yaşayan mülteciler, yetkililer tarafından kolayca tahliye edilebiliyor. Ancak bu, kurdukları düzeni bozup yeni bir yaşam kurmaya çalışan mültecilerin daha fazla borçlanmasına yol açıyor.

Hüseyin’in evinin yakınlarında, bir önceki kampın izleri var.

Yaklaşık 4 bin kişi bulundukları yerden ayrılarak, başka bir yerde hayat kuruyor. Bunun da, Suriyeli mültecilerle yerel halk arasındaki gerginliği daha da arttırmasından kaygı duyuluyor.

Mültecilerin çoğu, tahliye kararına karşı çıkamayacağını biliyor. Bu kamp, yeni gelenlerin akınına uğruyor. Yeni konutlar inşa ediliyor.

Savaş yorgunu mülteciler, bir kez daha evsiz kalmayı kabullenmiş durumda.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG