Erişilebilirlik

Lübnan-Suriye Sınırında IŞİD Tahliyeleri


IŞİD militanları ve aileleri, Lübnan ve Suriye arasındaki sınır bölgesinden tahliye edilerek, Suriye’nin doğusunda örgütün elindeki Bukemal kentine gönderilmeye başlandı.

Yaklaşık 20 otobüs ve 11 ambülans militanları ve ailelerini Suriye-Irak sınırındaki kente nakletti. Suriye’nin El İkbariye televizyonu yaklaşık 250 militanın gönderildiğini açıkladı. Lübnan Hizbullahı da ambulanslarda 25 yaralı IŞİD militanı olduğunu kaydetti.

Tahliyeler, Lübnan’ın Suriye sınırındaki dağlık bölgeye askeri harekat başlatmasından bir hafta sonra yapıldı.

Lübnan ordusundan bir yetkili de sınırın Lübnan tarafından da militanların Suriye konvoyuyla gönderileceğini kaydetti; ancak sayı vermedi.

İsmini vermeyen Lübnanlı yetkili, Lübnan ordusunun tahliye sonrası bölgeyi kontrol altına alacağını açıkladı.

Lübnan-Suriye sınır bölgesi, militanların gönderilmesi sonrasında, yedinci yılına giren Suriye savaşında ilk defa temizlenmiş oldu. Başkent Şam ile Humus arasında hayati önemdeki otoyolunda güvenliği sağlanması da bu bölgenin temizlenmesine bağlıydı.

Dokuz Lübnan askerinin 2014’te IŞİD tarafından kaçırılması sonrasında Hizbullah görüşmelere başlamış ve militanların tahliyesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Pazar günü de Lübnan ordusu ve Suriye ordusu ile Hizbullah ayrı ayrı ateşkes ilan etmişti. Ateşkes sonrası, kaçırılan dokuz askerin sekizinin cesetleri gömüldükleri yerden çıkarılmıştı. Bir askerin durumu belirsizliğini korurken, Suriye’de öldürülen beş Hizbullah militanının cenazeleri de teslim edildi.

Öte yandan Suriye ordusu ve Lübnan Hizbullahı da, sınırın Suriye tarafında IŞİD’e saldırılarını yoğunlaştırdı.

ABD’nin destek verdiği Lübnan ordusu, bölgedeki harekatlarda Suriye ordusu ile işbirliği yaptığı iddialarını ise reddediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG