Erişilebilirlik

“Macaristan Avrupa Birliği’nden Çıkarılmalı”


Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Macaristan’ın Avrupa Birliği’nin değerlerine zarar veren sığınmacı karşıtı politikaları nedeniyle Avrupa Birliği’nden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Viktor Orban hükümetine yönelik bu sıradışı saldırı Avrupa Birliği’nin kritik zirvesinden 3 gün önce gerçekleşti.

Asselborn, Alman Die Welt gazetesine verdiği demeçte, “Avrupa Birliği değerlerinin ciddi şekilde zarar görmesini kabul edemeyiz, Macaristan gibi sığınmacılara karşı duvar inşa eden ya da basın

özgürlüğünü ve yargı bağımsızlığını ihlal eden bir ülke, geçici olarak ya da sonsuza kadar Avrupa Birliği’nden çıkarılmalıdır” dedi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları Avrupa’da sığınmacılar konusundaki bölünmeyi bir kez daha ortaya koydu. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijarto, Asselborn’un söylediklerine karşılık olarak ülkesinin tarih boyunca Avrupa’yı savunduğunu söyledi ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı’nın sözlerini ‘öfkeli, küçümseyici ve kibirli’ olarak niteledi.

Macaristan Başbakanı Orban’ın, sığınmacılara karşı sert söylemleri ve sığınmacıları dışarda tutumak için sınırlarını güçlendirmesi, birçok Avrupa Birliği ülkesini kızdırmış durumda. Orban, ayrıca gelecek ay yapılacak referandumda halktan Avrupa Birliği’nin bu konuda kota koymasına karşı ‘hayır’ oyu kullanmasını istedi.

Asselborn, Avrupa Birliği’nin böyle bir harekete tolerans gösteremeyeceğini ve Macaristan’ı AB’den çıkarmanın tek seçenek olduğunu belirtiyor. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, “Macaristan’ın sığınmacıları dışarda tutmak için ördüğü duvar genişliyor, yükseliyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Macaristan, sığınmacılara ateş emri vermekten çok uzak değil” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG