Erişilebilirlik

Macaristan'dan Finlandiya'nın NATO Üyeliğine Destek


Macaristan parlamentosu (ARSİV)
Macaristan parlamentosu (ARSİV)

Macaristan parlamentosu, NATO'ya üye 30 ülkenin tamamının kabul etmesi durumunda Finlandiya'nın NATO ittifakına katılmasını sağlayacak tasarıyı onayladı. Macaristan'da iktidar partisi Fidesz, Finlandiya'nın NATO üyeliğinin kabulü için aylardır ayak diretiyordu.

Finlandiya ve İsveç, geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak süreç, Türkiye ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle duraksamıştı.

Macaristan parlamentosu Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamasına rağmen İsveç'in başvurusunu halen bekletiyor.

Finlandiya'nın NATO üyeliğinin kabulüne ilişkin tasarı, iktidar partisi Fidesz'in geçen hafta tasarıyı destekleyeceğini açıklamasından sonra 6'ya karşı 182 oyla kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen hafta TBMM'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlatacağını söylemişti. İsveç'in başvurusunun onaylanması süreciyse hala beklemede.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Macaristan'ı hem Finlandiya hem de İsveç'in üyeliklerini onaylamaya çağırdığını söylemişti.

Macaristan parlamentosu, İsveç'in üyeliğinin kabul oylamasını henüz takvimine almadı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın baş siyasi danışmanı dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin İsveç'in NATO üyeliğini desteklediğini kaydetti ve "şimdi karar vermek parlamentoya kaldı" dedi.

Balazs Orban, Twitter mesajında, "Bazı milletvekilleri, İsveçli hükümet yetkililerinin Macaristan demokrasisinin durumunu sürekli sorgulama, dolayısıyla da seçmenlerimizi, milletvekillerimizi ve bir bütün olarak ülkemizi aşağılama alışkanlığı nedeniyle kaygılı" dedi.

Fidesz Partisi milletvekilleri genellikle Orban hükümetinin politikaları doğrultusunda hareket ediyor.

Macaristan, yolsuzluklar ve hükümetin demokratik hakları erozyona uğratma girişimlerinin yarattığı kaygılar nedeniyle kritik AB fonlarını askıya alan Avrupa Komisyonu'yla görüşmelerde bulunuyor. Orban, kendisine ve hükümetine yönelik olan bu suçlamaları reddediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG