Erişilebilirlik

Macron Washington'da Biden'la Görüşecek


Fransa Cumhurbaşkanı Macroon ve eşi Washington'a resmi bir ziyarette bulunuyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Macroon ve eşi Washington'a resmi bir ziyarette bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 3 günlük resmi bir ziyaret için dün gece Washington'a geldi. Macron, ABD'den iki ayrı resmi ziyaret daveti alan ilk Fransız cumhurbaşkanı oldu.

Atlantik ötesi ilk resmi ziyaretini 2018 yılında eski Başkan Donald Trump döneminde yapan Macron, Başkan Joe Biden'ın ilk resmi ziyaret davetini kendisine yapmasıyla Beyaz Saray tarafından ikinci kez resmi ziyarette ağırlanan ilk Fransız lider oldu.

Elysee Sarayı, diplomatik ve sembolik açıdan büyük ağırlık içeren bu çifte daveti, "İki ülke arasındaki özel ilişkinin gücünün ve dinamik bir diyalog ile beslenen son derece sağlam bir ittifakın göstergesi" olarak değerlendirdi.

Yoğun bir programla Washington'a gelen Fransa Cumhurbaşkanı ve eşi Brigitte Macron, bu akşam Joe ve Jill Biden çifti ile Beyaz Saray'da akşam yemeğinde biraraya gelecek.

AUKUS Anlaşması'ndan Ukrayna savaşına

Macron'un Washington ziyareti, Başkan Joe Biden'ın göreve geldikten hemen sonra, milyarlarca dolarlık Avustralya nükleer denizaltı ihalesini (AUKUS) Fransa'nın elinden almasıyla gerilen ilişkileri yatıştırmak için planlanmıştı. Ancak, Ukrayna savaşı, iki liderin gündemini tümüyle değiştirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve ABD Başkanı Biden
Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve ABD Başkanı Biden

Macron, gezisinin ilk gününde Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile uzay alanında ikili işbirliği hakkında bir programa katılacak.

Fransa'nın merakla beklediği Biden-Macron görüşmesi, 1 Aralık Perşembe günü yapılacak. İki lider uzun olması planlanan bu görüşmenin ardından, ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

Enflasyonla Mücadele Yasası gündemde

Görüşmede Ukrayna Savaşı ve NATO ittifakı, enflasyonla mücadele, enerji krizi ve ikili ilişkiler ağırlıklı olarak ele alınacak. Başkan Biden'ın Ağustos ayında getirdiği 365 milyar dolarlık sübvansiyon içeren Enflasyonla Mücadele Yasası (IRA), görüşmelerin merkezinde olacak.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, bu yasanın uluslararası rekabet kurallarına aykırı olduğunu ve gerekirse Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulunacağını açıklamıştı.

Macron, Biden'dan, başta elektrikli otomobil sektörü olmak üzere, bazı önemli sektörlere büyük sübvansiyonlar sağlayan ve Avrupa ekonomisinin rekabet gücünü kıran Enflasyonu Düşürme Yasası'na Avrupalı firmalar için muafiyetler getirmesini isteyecek.

Fransa Cumhurbaşkanı, enerji geçişiyle bağlantılı endüstriyel yatırımların önemli bir bölümünü ülkelerine geri getirmek isteyen ABD yönetiminden "muafiyetler" elde etmeyi, böylece "IRA'nın Avrupa şirketleri üzerinde yaratacağı sonuçları hafifletmeyi" umut ediyor.

Macron, 2 Aralık sabahı, gezisinin üçüncü gününde, New Orleans'a gidecek.

Macron'a bu ziyareti sırasında Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ve 6 bakan parlamenterler eşlik ediyor.

Dünyanın en zengin işadamlarından LVMH Moët Hennessy, Louis Vuitton’un patronu Bernard Arnaud, Total Energies'nin patronu Patrick Pouyanne, nükleer devi EDF'in patronu Luc Remond ve Free Telecom'un patronu Xavier Niel'in de aralarında olduğu geniş bir işadamı grubu da heyette yer alıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG