Erişilebilirlik

Macron’dan Hariri’ye Fransa Daveti


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan istifasını duyuran Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve ailesini Fransa’ya davet ettiğini açıkladı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan tek cümlelik yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’un “Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ve Saad Hariri ile görüştükten sonra, Hariri ve ailesini Fransa’ya davet ettiği” belirtildi.

Elysee kaynakları ise, Hariri ve ailesinin önümüzdeki bir kaç gün içinde gelmesini beklediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Macron, Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil ile Paris’te bir araya geldikten sonra, “Hariri’nin Lübnan’a dönebilmesini arzu ettiklerini” açıklamıştı.

Riyad’da 4 Kasım’da açıkladığı istifasıyla Ortadoğu’da şok yaratan Hariri, sürpriz ayrılığına, ‘İran ve Hizbullah’ın ülkesine el koymaya çalışmasını’ gerekçe göstermişti.

Çarşamba günü açıklama yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun ise Riyad yönetimine karşı eleştirinin tonunu yükselterek, “Hariri’nin 12 gün sonra ülkesine dönememesinin hiçbir gerekçesi olamaz. O zaman Hariri’nin tutsak olup gözaltına alındığını düşünüyoruz. Bu da Viyana Sözleşmesi’ne aykırıdır” dedi. Aoun, Hariri’nin bu hafta ülkesine dönmemesi durumunda, BM Güvenlik Konseyi’ni harekete geçirebileceklerini ima etti.

Aoun’un açıklamasının ardından Twitter hesabından durumu hakkında bilgi veren Hariri, iyi olduğu ve yakında ülkesine döneceği mesajını verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 9 Kasım’da düzenlediği resmi gezi sırasında sürpriz bir kararla Riyad’a giderek, veliaht prens Bin Salman ile Hariri konusunu görüşmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG