Erişilebilirlik

Makedonya Krizi Rusya'nın İşine Yarıyor


Makedonya Krizi Rusya'nın İşine Yarıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Kış aylarında telefon dinleme skandalının boyutlarının ortaya çıkmasıyla patlak veren gösteriler, Devlet Başkanı Gjorge Ivanov’un adının Panama Belgeleri’ne karışmasıyla yeniden başladı. Ivanov’un, adı telekulak skandalına karışan Başbakan Nikola Gruevski ve 56 yetkili hakkındaki soruşturmaları iptal etmesi, gösterileri alevlendirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Ivanov’un kararından kaygı duyduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada soruşturmanın ve hukuki sürecin engellenmesinin Makedonya’nın NATO ve AB’nin temel değerlerine verilen taahhütle ters düştüğü belirtildi.

Rusya’nın Üsküp Büyükelçisi Oleg Şçerbak, AB ve Amerika’yı Makedonya’nın içişlerine karışmakla suçladı. Şçerbak, Makedonya’daki durumu kötüye kullanmanın, ülkeyi önceden tahmin edilemeyen bir felakete sürükleyeceği uyarısında bulundu.

Rusya’nın Makedonya üzerinde, özellikle de petrol sektöründe etkisi giderek artıyor. Rus Lukoil firması, Makedonya’da birçok benzin istasyonu açtı. Rus şirketleri imalat sektörüne yatırım yapıyor. Bu şirketlerin Makedon yetkililerle olan sıkı ilişkileri gözden kaçmıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Daniel Serwer’a göre Rusya, NATO’ya girmek üzere olan Makedonya’daki siyasi çalkantıyı kendi çıkarına kullanıyor.

Uzman Edward Joseph’e göre ise Rusya’nın bölgedeki nüfuzunu arttırma çabalarından sadece kötü sonuçlar doğar. Joseph buna örnek olarak Ukrayna, Belarus ve Ermenistan gibi Rusya’yla sınırı olan ve olumsuz etkilenen ülkeleri gösteriyor.

Öte yandan protestolar devam ediyor. Amerika’nın Üsküp Büyükelçisi Jess Baily, Makedonya Devlet Başkanı Ivanov’un 12 Nisan’da verdiği soruşturmaları durdurma kararının, özellikle seçim yolsuzluklarının cezasız kaldığı görüşünü pekiştirdiğini söylüyor. Büyükelçi Baily’ye göre 5 Haziran’da yapılması planlanan seçimler, Makedonya’nın içinde bulunduğu siyasi krizi çözmemekle kalmaz, ülkenin NATO üyeliğini de tehlikeye sokabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG