Erişilebilirlik

Mali'de İki Fransız Muhabir Öldürüldü


Amerika’nın Sesi muhabiri, Fransız birliklerinin sorumluları bulmak amacıyla Kidal’da helikopterlerin de desteğinde büyük bir operasyon yürüttüğünü bildirdi. (Arşiv)
Amerika’nın Sesi muhabiri, Fransız birliklerinin sorumluları bulmak amacıyla Kidal’da helikopterlerin de desteğinde büyük bir operasyon yürüttüğünü bildirdi. (Arşiv)
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Mali’nin kuzeyinde kaçırılan iki Fransız gazetecinin öldürüldüğünü doğruladı.

Cumhurbaşkanı François Hollande, gazetecilerin öldürülmesini sert bir dille kınadı.

Kidal kentinde Azavad’ın Kurtuluşu Ulusal Hareketi (MLNA) adlı ayrılıkçı örgütün bir yerel lideriyle söyleşi yapan biri kadın iki gazeteci, kimliği belirsiz saldırganlarca kaçırılmıştı. Gazeteciler Fransa Uluslararası Radyosu’nun (RFI) muhabirleriydi.

Bir MLNA sözcüsü, muhabirlerin Kidal’a yakın bir mesafede kendilerini kaçıranlar tarafından öldürüldüğünü öğrendiklerini bildirdi. MLNA Devrim Konseyi Başkanı Attayub Ag Dataye, muhabirlerinin cesetlerinin Fransız birlikleri tarafından bulunduğunu açıkladı.

Bölgedeki Amerika’nın Sesi muhabiri, Fransız birliklerinin sorumluları bulmak amacıyla Kidal’da helikopterlerin de desteğinde büyük bir operasyon yürüttüğünü bildirdi.

Komşu Nijer’de el Kaide bağlantılı militanlar tarafından üç yılı aşkın bir süredir rehin tutulan dört Fransız, bu hafta başında serbest bırakılmıştı. El Kaide’nin Kuzey Afrika kolu tarafından Eylül 2010’de rehin alınan Fransız vatandaşları, Areva adlı Fransız nükleer şirketine çalışıyordu.

Muhabirlerin öldürüldüğü Kidal, Mali’nin kuzeyinde bağımsız Tuareg devleti kurmaya çalışan ayrılıkçı MLNA örgütünün kalesi. Bu yılın başında Fransız ordusu ve Afrika Birliği askerlerinin yürüttüğü ortak operasyonda cihatçı militanların püskürtülmesinin ardından MLNA, Kidal’ın kontrolunu yeniden ele geçirmişti.

Mali hükümeti ve MLNA arasındaki görüşmeler Eylül ayında kesilmiş ve geçen ay çatışmalar yeniden başlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG