Erişilebilirlik

Öğrencilere Bilinçli Para Harcama Dersleri


Mali Laboratuvar'da Öğrenciler Bilinçli Para Harcamayı Öğreniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Çocuklar, pahalı isteklerde bulunduklarında anne babaların verdikleri ilk yanıt, “paramız yok” olur. “Genç Başarı” adlı kuruluş, 1965 yılından bu yana her yaştan öğrenciye paranın nasıl harcanması gerektiğini öğretiyor. Bir grup ortaokul öğrencisi, para kazanmanın ne demek olduğunu, para harcama ya da tasarruf etme konusunda nasıl karar verilmesi gerektiğini öğreniyor.

Genç Başarı, öğrencileri Mali Laboratuvar'da ağırlıyor. Bir alışveriş merkezine benzeyen laboratuvarda, öğrenciler nasıl bilinçli para harcayacaklarını eğlenceli bir şekilde öğreniyor.

Öğrenciler, laboratuvardaki mağazalara girmeden önce, yerine geçecekleri yetişkin hakkında bilgi ediniyor.

Ed Grenier, “Örneğin 42 yaşında, evli ve üç çocuklu bir kişinin yılda ne kadar para kazandığını söylüyoruz ve bu kişi için aylık bütçe çıkarmalarını istiyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Paola Ventura isimli öğrencinin yerine geçtiği kişi 34 yaşında, iki çocuklu bekar bir anne. Eğitim laboratuvarında ayrıca, her öğrenciye, temsil ettikleri ailenin bütçesini çıkarmaları için birer tablet bilgisayar da veriliyor.

Paola'ya göre, sağlık hizmetleri ve sigorta için belirli bir miktar ayırmak oldukça gerekli.

14 saatlik finans dersi aldıktan sonra Mali Laboratuvar’da uygulama dersine giden öğrenciler, burada bütçe yapma, banka hesapları, kredi, vergi gibi konuları da öğreniyor.

Grenier, Amerika’da dört buçuk milyon, dünya çapında ise 10 milyon öğrencinin, mali konuları öğrendiğini söylüyor.

Mali Laboratuvar programı, büyük bir bankanın katkılarıyla düzenlenmiş.

Ryan Smartt, “Mali konularda bilgi sahibi olmak, okuma-yazma bilmek kadar önemli. Öğrencilerin gelecekte başarılı olabilmeleri için temel aritmetiği çok iyi bilmeleri gerekiyor.” şeklinde konuşuyor.

Laboratuvarda banka çalışanları, eğitmenlik yapıyor.

Muhammed Abbas isimli öğrenci, fatura ödemenin ve bütçe çıkarmanın göründüğünden daha zor olduğunu belirtiyor. Yaz aylarında çalışacak Muhammed bu bilgileri şimdiden edinmenin kendisine yararlı olduğu görüşünde.

Eğitmenler, öğrencilerin ‘kazandığından daha azını harcama’ ilkesine ömür boyu sadık kalmalarını umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG