Geçen hafta silahlı militanlar Mali’nin başkenti Bamako’da Radisson Blu otelini bastığında hedef yalnızca kentin lüks bir otelini ele geçirmek değildi. Saldırganlarının hedefinde Mali’yle çıkar ilişkileri olan yabancılar vardı. Amacın ülkede barış ve istikrarı hedef alarak yabancı yatırımcıları tehdit etmek olduğu tahmin ediliyor.
Radisson Blu, Bamako’nun en güvenli otellerinden biri olarak biliniyordu. Kente gelen diplomatlar, cumhurbaşkanları ve yabancı iş adamları genel olarak bu işletmeyi tercih ediyordu.
Saldırı sırasında, Bamako ve Dakar arasındaki demiryolunu inşa eden, Çin Tren Yolları Şirketi’nden bir grup Çinli yatırımcı otelde kalıyordu. Aynı zamanda Air France veyedi Türk Hava Yolları çalışanı da otelin müşterileri arasındaydı.
Siyaset uzmanı İsa N’diaye, otelin yabancılar arasındaki popülerliğinin, hedef alınmasının nedenlerinden biri olduğunu söyledi.
Radisson Blu, birçok yabancı yatırımcının iş sözleşmelerine imza attığı bir bir otel.
N’Diaye, saldırıdan sonra yabancı yatırımcıların Mali’ye yatırım konusunda çekinceli davranacağını söylüyor.
Saldırıyı İki Batı Afrikalı terör örgütü üstlendi. Bunlar İslami Mağrip El Kaide’si ve bu örgüte bağlı, eski El Kaide lieri Muhtar Belmuhtar’ın kurduğu El Murabitun. Örgütler Twitter’dan, saldırının hedefinin Mali ve Fransa olduğunu açıkladı. Örgüt aynı zamanda, Bamako’nun 200 kilometre kuzeyinde, Sevare’de bir otele yapılan saldırıyı da üstlenmişti.
Ağustos ayındaki bu saldırıda 17 kişi ölmüştü. Sevare’deki otel genelde BM çalışanlarının kaldığı bir tesis.
El Murabitun’un böyle bir saldırı düzenleme becerisi olsa da Mali’deki birçok uzman farklı bir İslami örgüte işaret ediyor.
Tuareg lider İyad Ag Ghali’nin kontrolündeki Ensar El Din son dönemde, ülkenin merkezinde ve güneyinde aktif olan Macina Özgürlük Cephesi ile ortak hareket ederek topraklarını genişletti.
Ensar El Din, Amerika ve Fransa’nın terör listesinde bulunuyor. Örgütün İslami Mağrip El Kaide’si ile yakın bağları bulunuyor. Ensar El Din, hükümetle kuzeydeki muhalif gruplar arasında yapılan barış görüşmelerinin dışında bırakılmıştı.
İslam ve Terörizm uzmanı Profesör Hamidoun Magassa, Şeriat getirmek isteyen örgütün arkasında belli siyasi ve parasal çıkarların bulunduğunu söylüyor.
Örgüt lideri İyad’ın 1980’lerden bu yana Mali’de gerçekleşen her ayaklanmada taraf olduğunu belirten uzman, İyad’ın kuzeyde çok nüfuzlu olduğunu söylüyor. Magassa, bu örgütün ardında da, diğer tüm İslamcı terör örgütlerinde olduğu gibi İslami Mağrip El Kaidesi olduğunu söylüyor.
İsa N’Diaye, Bamako’daki saldırının saldırganlar ve müttefikleri için bir gövde gösterisi olduğunu söylüyor ve yeni saldırılar olabileceği konusundaki kaygısını dile getiriyor.
Bamako’daki saldırı, bu yıl içinde ülkedeki Batı çıkarlarını hedef alan ikinci olaydı. Mart ayında, birçok sivil toplum örgütü ve yabancı şirket ofislerinin bulunduğu Hipodrom mahallesindeki bir restorana düzenlenen saldırıda 5 kişi ölmüştü.