Erişilebilirlik

Mamogram Tartışması Sürüyor


Mamogram Tartışması Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Mamografi çektirmek hayat kurtarıyor mu? İşte bu soru, şimdiye kadar yapılan en geniş kapsamlı mamografi araştırmasının sonuçları açıklandığından bu yana sağlık gündemini meşgul etmeye başladı. Peki, doktorlar ve kanser hastaları bu konuda ne düşünüyor?

Mamografiler, meme kanseriyle mücadelede en etkili silahlar olarak kabul edilir. Ancak mevcut olan en kapsamlı çalışmalardan birinin sonuçları, mamografinin değeriyle ilgili soru işareti yarattı. 90,000 kadını kapsayan araştırma, 25 yıllık bir dönemi inceliyor.

Kadınlar iki gruba ayrıldı. Birinci gruptakiler mamografi çektirdi. İkinci gruptakilerse sadece meme muayenesi yaptırdı. Araştırmacılar 25 yıl sonra, her iki grupta kanserden ölen kadınların sayısının eşit olduğu bulgusuna ulaştı.

Cerrah Doktor Negar Golesorkhi, mamografilerin, özellikle yoğun dokulu memelerdeki tümörleri tespit edemediğini söylüyor: “Yoğun dokulu memelerin mamografisinde kanserli tümör aramak, samanlıkta iğne aramak kadar zor.”

Araştırma, zararsız tümörleri de tespit eden mamografinin, gereksiz yere ameliyata, kemoterapiye ve radyasyon tedavisine de yol açtığını ortaya koydu.

Dr. Cornelia Baines, araştırmanın verdiği mesajın çok açık olduğunu söylüyor: “Kadınlara yardımcı olan, mamografi taraması değil. Daha iyi bir tedavi ve daha fazla bilinçlenme.”

54 yaşındaki Beth Shulman kanser olduğunu rutin bir mamografi taraması sayesinde fark etmiş: “Mamografinin hayatımı kurtardığına eminim.”

Öte yandan, Zuli Palocio’nun rutin mamografi taramaları, üç tane ileri derecede kanserli tümörü gözden kaçırmış: “Kanser teşhisinden bir ay önce çektirdiğim mamografi bile temiz çıktı.”

Mamografinin gözden kaçırdığı tümörleri bir meme kanseri uzmanı tespit etmiş. Kemoterapi ve ameliyat geçiren Palacio kanseri yenmiş.

Kanadalı uzmanların araştırması hakkında sorulan pek çok soru var. Amerikan Kanser Derneği’nden Dr. Richard Wender, bunun mamografilerin hayat kurtardığını göstermeyen tek kapsamlı çalışma olduğunu söylüyor: “Eğer bütün çalışmaları yan yana koyarsak, 40 yaş ve üstü kadınların meme kanserinden ölmesini önlemenin en iyi yolunun düzenli mamografi çektirmek olduğu konusunda fikir birliği olduğu görülür.”

Meme kanserinin nasıl erken teşhis edileceği sorusuna hala cevap bulunmuş değil.

Amerikan Kanser Derneği, 40 yaşından itibaren her yıl düzenli mamografi çektirilmesini tavsiye ediyor. Derneğin, yoğun dokulu memeye sahip kadınlara mamografinin yanı sıra MRI tavsiye etmesi de bekleniyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG