Erişilebilirlik

Yavaş: 'Ankara’da Hayat Durursa Türkiye’de Hayat Durur'


31 Mart günü yapılacak yerel seçimler öncesinde, TBMM’deki torba yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı’na istediği takdirde belediye bütçelerine müdahale olanağı sağlayan ve “yardım ödeneği” altında para aktarma yetkisi tanıyan düzenleme gündemde.

CHP başta olmak üzere muhalefet cephesi, sözkonusu yasal düzenlemeyle Cumhurbaşkanı’nın belediyeler arasında ayrımcılığa ve bütçe dengesizliğine yol açacak şekilde para aktarımları yapabileceğini vurguluyor.

Yavaş: Ankara’da Hayat Durursa Türkiye’de Hayat Durur
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

CHP’nin adayı Mansur Yavaş ise, Cumhurbaşkanlığı’nın Ankara’ya müdahalesi olması halinde ciddi sıkıntı yaşanabileceğini ancak seçilmesi halinde iktidarla kavgalı olmayacağını düşünüyor.

İyi Parti’nin de destekleyeceğini açıkladığı Yavaş, CHP adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için seçim kampanyasını bugün CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener ile birlikte düzenlendiği basın toplantısıyla başlattı. Toplantıda ilk sözü alan CHP Ankara İl Başkanı Güvener, Ankaralılar'ca geleneklerini muhafaza eden, vatanını seven ve CHP’li bir aday talep edildiğini de savunarak, Ankara’nın başkent kimliğine geri dönmesi için de Mansur Yavaş’ın aday olarak belirlendiğini söyledi. Yavaş da, büyükşehir belediye başkanlığı için üçüncü kez girdiği seçim yarışında Ankaralılar'a siyasi parti ayrımı olmaksızın hizmet götüreceğini ve insan odaklı projeleri hayata geçireceğini söyledi.

Muhalefet adayı olarak seçilmesi halinde Ankara’daki yönetime Cumhurbaşkanlığı’nın müdahalesi ihtimaline ilişkin soru üzerine Yavaş, “Demokrasi muhtarlarla başlar, yerel yönetimlerle gelişir. Şimdiye değin iktidar, yerel yönetimleri güçlendirdiğini iddia ediyor. Ama şimdiki büyükşehir yapısı hantallık ortaya çıkarmıştır. Yine 15 milyarlık bir bütçesi olan büyükşehir yönetimini halkın denetleme imkanı da yoktur. Ancak Beypazarı Belediye Başkanlığı döneminde de muhalefetten başkan seçilmiştim. Ama o zaman da iktidar ile kavga etmeden çalıştım. Şimdi de iktidarla kavga etmeden uzlaşma olacağına inanıyorum. Ankara için belediyede bunun (Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi) olacağını zannetmiyorum. Çünkü Ankara’da belediye durursa hayat durur; Ankara’da hayat durursa Türkiye’de hayat durur” dedi.

Yavaş, “2014’teki seçimde AKP’li Melih Gökçek karşısında adeta kılpayı seçimi kaybettiği ve o dönem seçim sonuçlarına itiraz ettiği” anımsatılarak, bu seferki seçim sonucunda tartışma olup-olmayacağıyla ilgili soruyu da yanıtladı. Yavaş, “Ankaralılar'a söz veriyorum, iki-üç saat içerisinde sonucu kesin olarak alınan ve bundan sonra da halkın sandık sonuçlarından emin olduğu tartışmadığı bir sonucu elde edeceğiz” sözünü verdi.

Yavaş, ayrıca Ankara’da CHP ve İyi Parti’nin belediye başkanlığı için ortak seçim çalışması yapılması konusunda ise, Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener’in karar vereceğini de işaret etti.

“Rozetsiz çalışacağım, herkese hizmet vereceğiz”

Yavaş, seçim kampanyası çerçevesinde öncelikle “rozetsiz belediye başkanı” olarak çalışacağını kaydetti. CHP’ye üyeliği konusundaki eleştirilere yanıt olarak Kılıçdaroğlu’nun talebiyle 1 ay önce üyeliğini tamamladığını belirten Yavaş, örneğin Ankara’da belediye otobüslerinde her kesimden, her siyasi görüşten vatandaşa rastlanabileceğini kaydederek, “O otobüse bütün partililer biniyor. Dolayısıyla tüm partililer belediyeden hizmet alır. Herkese hizmet vereceğiz” görüşünü aktardı. Yavaş, geçmiş seçimlerde olduğu gibi rakip adayları kötülemeden, polemiğe girmeden Ankara’daki sorunları tespit edip insan odaklı çözüm yolları önererek kampanya yürüteceğini de açıkladı.

Ankara’daki belediye yönetiminde şeffaflık hedeflediğini kaydeden Yavaş, Beypazarı’ndaki ilçe başkanlığı döneminde ikinci dönem seçildiğinde muhalefetten birisini belediye encümenine aldığını da hatırlatarak, “Arşivlere bakılırsa görülecektir, 10 yıllık belediye başkanlığımda yolsuzluk iddiası bile yoktur. Şimdi de muhalefetten birisini encümene almayı planlıyorum” diye konuştu.

Yavaş, ABD Elçiliği ile yeni bina inşaatını da görüşecek

Yavaş, seçilmesi halinde Çukurambar semtinde inşaatı devam etmekte olan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin yeni bina inşaatıyla ilgili nasıl bir karar alacağı soru üzerine ise, polemiğe girme yaklaşımıyla değil ABD tarafıyla konuyu görüşerek çözmeyi ele alabileceğini söyledi.

Yavaş, “Oraya Amerikan Büyükelçiliği yapılması gerçekten büyük bir hata, şehircilik yönüyle de hata. Mesela şehir hastaneleri projeleri yeri ne kadar hatalıysa zaten trafiği çözümsüz olan Çukurambar’a bir de Amerikan Büyükelçiliği yapılması hatadır. Ruhsat iptali için geçerli bir neden olması lazım, bu ruhsat verilmiş. Ruhsatını iptal edeceğiniz zaman bunun tazminatını da ödemeniz gerekir. Bunu tabii kendileriyle görüşeceğiz. Ön yargımız yok ama onların (ABD tarafı) da trafiğe olan etkisinden memnun olacağı kanaatinde değilim. Ankara halkı eğer oradan şikayetini çok attırırsa ne olur bilmiyorum. Bunlar polemik konusu ama bunları ortak akılla çözebiliriz. Peşinen ruhsatını iptal ederiz, etmeyiz dememiz yanlış olacaktır. Güvenlik açısından orası neden tercih edildiğini de anlamadım, yer seçimi son derece yanlış” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG