Erişilebilirlik

Marine Le Pen Önde Solda Yarış Sürüyor


Fransa'da Nisan ve Mayıs aylarında iki turlu olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için yarış kızışıyor. Yarışa üç ay kala, anketler Marine Le Pen, François Fillon ve Emmanuel Macron'un önde olduğunu gösteriyor.

Sosyalist Parti'nin ön seçimlerini, 'solun solu'nu temsil eden Benoit Hamon'un kazanmasının ardından ülke genelinde yapılan anketler, ülkenin aşırı sağ partisi Front National'in lideri Marine Le Pen'in halen birinci olduğunu gösterdi.

Marine Le Pen'i, yolsuzluk iddiaları ile sarsılan sağın adayı François Fillon ile Sosyalist Parti dışından aday olan 'liberal solun' temsilcisi Emmanuel Macron takip etti. Solun önseçimlerinden zaferle çıkan Benoit Hamon ise 4'üncü sırada yer aldı.

Kantar Sofres araştırma şirketinin Le Figaro et LCI haber kanalı için yaptığı ankette, Marine Le Pen yüzde 25 ile cumhurbaşkanlığı yarışında liderliğini korudu. Le Pen'i yüzde 22 ile Fillon, yüzde 21 ile Macron, yüzde 15 ile de Hamon izledi.

Le Pen önde ama yalnız

Anket sonuçlarına göre, Marine Le Pen'in ikinci tura kalma ihtimali halen en güçlü ihtimal olarak görülüyor. Ancak rakibi ki olursa olsun anketler Le Pen'in ikinci turda kaybedeceğini, gösteriyor.

Sağın güçlü adayı larak tarif edilen ve ikinci tura katılmasına kesin gözüyle bakılan François Fillon'un 8 yıl boyunca eşine "hayali maaş" ödenmesini sağladığının ortaya çıkmasıyla, ikinci tura kalma ihtimali zayıfladı.

Macron kararlı ilerliyor

Marine Le Pen'in ikinci tura kalamaması durumunda ise olası bir Fillon-Macron maçında, Ekonomi Bakanı iken "En Marche" hareketini kurarak güçlü bir rüzgar yaratan Macron büyük farkla Fillon'u yeniyor. Ankette Fillon-Macron düellosunda Macron yüzde 58, Fillon yüzde 42 oy alıyor.

Ankete göre, Fillon ikinci tura kalırsa Le Pen'e karşı yüzde 60, Macron ikinci tura kalırsa yüzde 65 oyla kazanıyor.

PS'in adayı Hamon ise Macron karşısında ağırlığını koymak için Yeşiller ve radikal sol adaylara birleşme çağrısı yaptı.

Sosyalist Parti'de bölünme tehlikesi

Sosyalist Parti'nin adayı Benoit Hamon'un bütün partililer tarafından destelenmeyeceği, Hamon'un radikal önerilerinden rahatsız olan solun liberal kanadının da Macron'u destekleme eğiliminde olduğu belirtiliyor. Bu durumun da Sosyalist Parti'nin bölünmesine kadar gidebileceği belirtilliyor. Cumhurbaşkanı François Hollande ve Segolene Royal gibi partinin ağır toplarının da, kendi partilerinin ön seçimlerden çıkan adayı Benoit Hamon'u değil, parti dışından aday olan Emmanuel Macron'u destekledikleri belirtiliyor. Hamon'a en çok destek veren kesim ise PS'li gençler.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG