Erişilebilirlik

Maymun çiçeği şimdiye kadar hangi ülkelerde görüldü? Türkiye risk altında mı?


Vücutta döküntüye ve grip benzeri semptomlara neden olan mpox virüsü, bağışıklık sistemi zayıf yaşlı ve çocuklarda öldürücü olabiliyor.
Vücutta döküntüye ve grip benzeri semptomlara neden olan mpox virüsü, bağışıklık sistemi zayıf yaşlı ve çocuklarda öldürücü olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) geçen hafta yakın temasla bulaşan maymun çiçeği hastalığı (mpox virüsü) nedeniyle küresel acil durum ilan etmesinin ardından, virüsün görüldüğü ülke sayısı artıyor.

İlk kez 1970’li yıllarda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen virüsün öldürücü olan alt türü son bir yılda Kongo’dan başlayarak komşu Afrika ülkelerine (Uganda, Kenya, Burundi, Ruanda) hızla yayıldı.

Geçen hafta ise Pakistan ve İsveç’ten ilk vakaların görüldüğü açıklaması yapılırken, bugün de Filipinler Sağlık Bakanlığı yeni bir mpox virüsü vakası tespit edildiğini ve türün belirlenebilmesi için test sonuçlarının beklendiğini belirtti.

Bakanlık, hastanın 33 yaşında Filipinli bir erkek olduğunu ve Filipinler dışına seyahat geçmişinin bulunmadığını belirtti.

Vücutta döküntüye ve grip benzeri semptomlara neden olan mpox virüsü, bağışıklık sistemi zayıf yaşlı ve çocuklarda öldürücü olabiliyor.

Türkiye’de vaka var mı?

Dünya Sağlık Örgütü’nin virüsle ilgili uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan etmesinin hemen ardından 15 Ağustos’ta Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaparak, Türkiye'de 2024'te mpox vakasına rastlanmadığını duyurdu.

Açıklamada, "Türkiye'de herhangi kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmadığı" belirtildi.


Sağlık Bakanlığı’ndan virüsle ilgili son açıklama ise dün geldi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Habertürk kanalında yaptığı açıklamada, “Bilim insanlarıyla oturup konuştuğumuzda Türkiye'de 2024'te bu görülmedi. Şu ana kadar ülkemizde bu son maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir tanı konulmadı. Yani bizde şu ana kadar yok, inşallah da olmasın" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Temmuz 2022'de bugünkü gibi acil durum ilan ettiğini hatırlatan Memişoğlu, Mayıs 2023'e kadar bunun devam ettiğini, o zaman da Avrupa ve Türkiye'de birkaç vaka görüldüğünü söyledi.

Memişoğlu, riske karşı gerekli hazırlıkların yapıldığını belirterek, "Bu acil durumdan sonra bilim kurulumuzu oluşturduk ve bu hastalıkla ilgili eğer ülkemize gelirse nasıl bir önlem alınması gerekir, gelmeden nasıl bir önlem alacağız, gelirse ne yapacağız, bunlarla ilgili bütün planlamalarımızı ve hazırlığımızı yaptık” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı bugün ise resmi X sosyal medya hesabından maymun çiçeğiyle ilgili sık sorulan sorular başlığıyla, soruların yanıtlarını içeren bir dizi paylaşımda bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG