Erişilebilirlik

McCarthy 11. Turda da Meclis Başkanlığına Seçilemedi


Yeni dönemde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu devralan Cumhuriyetçiler’in meclis başkanını seçememesi parti içinde gerginliği artırdı.
Yeni dönemde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu devralan Cumhuriyetçiler’in meclis başkanını seçememesi parti içinde gerginliği artırdı.

Temsilciler Meclisi Başkanlığı adayı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, bugün yapılan oylamalarda da meclis başkanlığı için gerekli oy sayısına ulaşamadı. Bugünkü son oylama önceki günden bu yana yapılan on birinci turdu.

McCarthy bugün de partisinin meclis başkanlığına seçilmesini istemeyen muhafazakar üyeleriyle müzakereleri sürdürdü.

Reuters haber ajansına konuşan kongre üyeleri Eski Başkan Donald Trump'ın da desteklediği McCarthy'nin, seçilmesini engelleyen 20 sağcı Cumhuriyetçi'nin desteğini almak için Temsilciler Meclisi Başkanı pozisyonunun zayıflatılması teklifinde bulunduğunu belirtti.

Temsilciler Meclisi Başkanlığı Krizi Aşılamıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:10 0:00

Siyasi müttefikleriyse bu değişikliklerin görevin yapılmasını zorlaştıracağı uyarısında bulunuyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı adayı olarak dün altıncı tur oylamada da seçilemeyen Kevin McCarthy henüz anlaşma olmasa da ilerleme sağladığını söylemişti.

20 muhafazakar Cumhuriyetçi, Demokrat Partili Başkan Joe Biden ve Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’ya karşı sert taktiklerle karşı koyamayacağından kaygılı oldukları için Kevin McCarthy’e ısrarla destek vermiyor.

Şimdiye kadar yapılan bütün oylamalarda McCarthy aleyhinde oy kullanan Cumhuriyetçi Ralph Norman, “Bizim için mücadele edecek mi? Geçmişine bakınca öyle olmadığı anlaşılıyor” dedi.

Teksas eyaletini temsil eden ve McCarthy’ye destek vermeyen grupta yer alan Cumhuriyetçi Chip Roy ise, “Bana seçim bölgemi savunma gücünü verecek her şeye açığım” ifadelerini kullandı.

Ancak McCarthy’nin, meclis başkanlığına karşı çıkanların tamamını yanına çekmesi mümkün olmayabilir. Örneğin Florida eyaletini temsil eden Matt Gaetz, “Bütün gece, bütün hafta ve ay oy vermeye hazırım ve oyum o kişiye olmayacak” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Parti içinde Kevin McCarthy’e destek verenlerse geri adım atmayacaklarının mesajını veriyor.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Trent Kelly, Kevin McCarthy’ye destek vermeyen 20 üyeyi suçladı, “20 kişi 201 kişinin kendilerine koşulsuz şekilde teslim olmasını talep ediyor. Ben teslim olmayacağım” dedi.

McCarthy’yi desteklemeyenler kim?

Kevin McCarthy’nin meclis başkanı seçilebilmesi için 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 218 oy sayısına ulaşması gerekiyor.

McCarthy’e destek vermeyi reddeden 20 üyenin 17’si eski Başkan Donald Trump’ın desteklediği isimler; çoğu da 2020’deki başkanlık seçimi sonuçlarını reddeden kongre üyeleri.

Eski Başkan Donald Trump Cumhuriyetçiler’e Kevin McCarthy etrafında birleşmeleri çağrısında bulunmuştu.

Bazı Cumhuriyetçiler tıkanıklığın hafta sonuna kadar aşılmasının mümkün olmadığı görüşünde.

McCarthy dışında Temsilciler Meclisi başkanlığı için adı geçen diğer alternatifler arasında Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’ndeki iki numarası olarak bilinen Steve Scalise ve Jim Jordan var.

Ancak bu isimler de şimdiye kadar yapılan oylamalarda Kevin McCarthy’yi desteklediklerini kaydetmişti.

Temsilciler Meclisi işleyemiyor

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler arasında yaşanan liderlik gerginliği yeni üyelerin yemin ederek görevlerine başlamasını ve komisyon başkanlarının resmen belirlenmesini de engelliyor. Temsilciler Meclisi başkanı seçilmeden meclis işleyemiyor.

Cumhuriyetçiler’in liderlik konusunda görüş birliği sağlayamamaları, partinin önümüzdeki dönemde hükümet bütçesi ya da borç tavanı gibi önemli konularda nasıl uzlaşmaya varacağı konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

McCarthy ise gereken oy sayısına ulaşmazsa çekilmesi çağrılarının baskısı altında.

ABD Kongresi’nde en son benzer bir durum 100 yıl önce yaşanmıştı.

Temsilciler Meclisi başkanlığı için en uzun mücadele ise 1855’te yaşanmış ve İç Savaş’a giden süreçte kölelikle ilgili tartışmalar sebebiyle iki ay sürmüştü.

Demokratlar’dan eleştiri

Temsilciler Meclisi başkanlığı görevinden ayrılan Demokrat Partili Nancy Pelosi Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Temsilciler Meclisi’nde hizmet verenler bu kuruma itibar getirmek gibi ortak bir sorumluluğa sahip” sözleriyle Cumhuriyetçiler’in sergilediği tavrı eleştirdi.

Başkan Joe Biden da dün Cumhuriyetçiler’in tek bir Meclis Başkanı adayı etrafında birleşememesini eleştirmiş, “Umarım kendilerine çeki düzen verirler. Dünyadaki diğer ülkeler Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda yaşanan kaotik sahneleri izliyor” demişti.

Demokrat Partili Başkan Biden, “Benim sorunum değil. Yalnızca bu kadar uzun zaman almasının utanç verici olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

McCarthy 213 oy alabilir ve geri kalan muhalifleri, sadece oturumda hazır bulunduklarını beyan ederek hayır oyu kullanmamaya ikna edebilirse, çoğunluğu elde etmek için kurallar çerçevesinde gerekli olan barajı düşürebilir.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanları Nancy Pelosi ve John Boehner bu stratejiyi kullanarak 218’den daha az oyla meclis başkanlığını kazanmıştı.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG