Erişilebilirlik

Meclis'teki Dijital Mecralar Komisyonu Neler Yapacak?


TBMM’de bu sabah erken saatlerde sosyal medyada kontrolu sağlamayı amaçlayan yasa kabul edilirken, Meclis çatısı altında görev yapacak yeni ihtisas komisyonu olan Dijital Mecralar Komisyonu’nun kurulması da dün itibariyle yasalaştı.

TBMM, 1 Ekim’de yeniden açıldığında 17 üye seçimi yapılarak çalışmaya başlayacak Dijital Mecralar Komisyonu, internet ortamıyla ilgili kanunlar konusunda önerilerde bulunma ve ilgili şirketlerden bilgi-belge talep etme yetkisine sahip olacak.

TBMM’de Corona enfeksiyonu vaka sayısındaki artışla birlikte çalışmalara ara verilmesi beklentisi söz konusuydu. AncakTBMM’de çalışmalar, iktidar cephesi AKP ve MHP’nin baroları bölme ve çoklu baro sistemi yaratmaya dayalı yasal düzenleme ve Twitter ve Facebook başta olmak üzere sosyal medya platformlarında hükümet kontrolunu arttırıcı hükümleri hayata geçirme talebiyle devam etti.

Bu süreçte pek çok birimdeki personele Covid-19 teşhisi konuldu, parlamento muhabirlerine de gönüllülük esasıyla önlem olarak testler yapıldı. HDP, üç milletvekilinde Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı. AKP Grubu’nda bir personelde Corona virüsü tespit edildi. Öte yandan AKP’li vekillerden bazılarıyla ilgili virüse yakalandıklarına dair iddialar ortaya atılmasına rağmen bu iddialar doğrulanmadı.

Salgına rağmen Temmuz ayı boyunca da en az 7 bin kişilik çalışma kampüsü olan TBMM’de yasama faaliyetleri devam etti. Bu sabah ise AKP-MHP’nin sosyal medya düzenlemesini yasalaştırmasının ardından tatile gidilmesi kararı alındı.

Meclis, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un çağrısıyla herhangi bir durumda olağanüstü toplanmadığı takdirde 1 Ekim Perşembe günü saat 14.00’de yeniden çalışmalarına başlayacak. Yeni yasama yılında TBMM bünyesindeki 19’ncu ihtisas komisyonu olarak Dijital Mecralar Komisyonu oluşumu gerçekleştirilecek.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan düzenlemeye göre TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı ya da çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi amacıyla kuruldu.

Üye sayısı 17 olacak komisyonda, TBMM’deki siyasi parti grupları sandalye dağılımına göre temsil edilecek. Diğer tüm komisyonlarda olduğu üzere AKP – MHP çoğunluğa sahip olacak.

BTK’nın yanı sıra komisyon da şirketlerden bilgi ve belge isteyebilecek

Komisyon ile ilgili en dikkat çekici yetkiyse Bilgi ve İletişim Teknoloji Kurumu (BTK) Başkanlığı gibi internet ortamındaki şirketlerden bilgi ve belge talep edebilmesi olacak.

Komisyon, son olarak bu sabah yasalaşan kanunla cezalandırma ve yaptırım hükümleri genişletilerek, tartışmalı 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”u kapsamında yetkisini kullanabilecek.

Komisyon, bu kanun kapsamında faaliyet gösteren içerik sağlayıcılardan, erişim sağlayıcılardan, yer sağlayıcılardan ve yerli-yabancı diğer gerçek ve tüzel kişilerden bilgi ve belge isteme ve ilgililerden bilgi alma yetkisine sahip olacak.

Komisyon, görev alanıyla ilgili faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının çalışmalarından yararlanabilecek ve gerekli gördüğünde uzmanlardan görüş alabilecek.

İnternet suçları, özel hayat ve kişisel haklar değerlendirilecek

Komisyon’un temel görevi, internet ortamına ilişkin yasal düzenlemeleri değerlendirmek, önerilerde bulunmak olacak. Kişilik hakları, özel hayatın gizliliği ve diğer temel hak ve özgürlükler bağlamında da internet ortamı için görüş ve öneriler sunacak. Özgürlüklere aykırı veya çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımı yoluyla işlenen suçlarla etkin şekilde mücadele edilmesi için çaba harcayacak. Komisyon, hukuka uygun internet kullanımı amaçlı kamuoyunu bilgilendirici etkinlik ve projeler de yapacak.

İnternet ortamındaki ticari faaliyetlerle ilgili tartışmalar da komisyon tarafından ele alınabilecek.

Komisyon, uluslararası alanda kendi ihtisas alanıyla ilgili olarak yurt dışında incelemelerde bulunabilecek.

Türkiye'de 54 milyon kişi sosyal medya kullanıyor

Kamuoyuyla paylaşılmış internet kullanımıyla ilgili verilere göre Türkiye nüfusunun yüzde 75,3'ü yani en az 62,7 milyon kişinin internet kullanıcısı olduğu görünüyor. Bu internet kullanıcılarının 54 milyonu ise sosyal medya mecralarını kullanıyor,

Türkiye'de en fazla ziyaret edilen internet siteleri arasında YouTube, Facebook, Twitter ve Instagram bulunuyor.

Dünya çapında 1,95 milyar kişi tarafından kullanılmakta olan Facebook’u Türkiye'de ise 37 milyon kişi kullanıyor. Türkiye, dünya çapında Facebook'u en çok kullanan ülkeler sıralamasında 10'uncu.

Twitter ise dünya çapında 340 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Türkiye, yaklaşık 38 milyon kullanıcı ile dünyada 6'ncı sırada.

Türkiye'de Instagram'ın 38 milyon, Snapchat'in ise 7,7 milyon kullanıcısı bulunuyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG