Erişilebilirlik

TBMM'de Yine Yumruklar Konuştu


Meclis'te Yumruklar Yine Kalktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Sabah saatlerinde hareketli bir oturuma sahne olan Meclis Anayasa Komisyonu, öğleden sonraki oturumunda da yumrukların atıldığı daha şiddetli kavga görüntülere sahne oldu.

Komisyon toplantısı saat 17.00'de açılır açılmaz şiddetli kavgaya sahne oldu. Toplantıyı izlemek üzere oturuma katılan AKP'li kadın vekillerden bazılarının öncesinde HDP'li Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in yerine oturmuş olması sözlü tartışma fitilini ateşledi.

AKP'li Ergün Taşçı'nın, kadın vekillere nezaket gösterilmesi gerektiği yönündeki sözleri üzerine HDP'li Ahmet Yıldırım "Bize nezaket dersi vermeyin," diye bağırmaya başladı. O sırada HDP milletvekili İdris Baluken'in de ayağa kalması üzerine AKP'liler de bağırmaya başladı. Bu arada "terbiyesizler", "hadsizler", "tatlı su balıkları" gibi sözler havada uçuştu.

AKP Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanına giderek HDP’lilerden korunmak istedi. Bunun üzerine HDP’liler Yavuz’a yöneldi. Arka arkaya vekiller birbirlerine yumruk atmaya başladı. Kadın vekiller çığlık atarken, bazıları ezilme tehlikesi geçirdi. HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy’un AKP’lilere vurduğu görüldü. Kavgada AKP’li İhsan Yavuz, Yusuf Başer ve Mehmet Demir ile HDP’liler Ahmet Yıldırım, Garo Paylan darbe aldı.

Ayrıca olaya karışan HDP'li Ayşe Başaran, Burcu Çelik Özkan ile itilip kakıldı. Başaran'ın yüzünde kırmızılık oluşunca yumruk aldığı zannedildi ancak kendisi yüzüne darbe almadığını söyledi. AKP'li kadın vekiller ise, arkaya doğru kaçınmaya çalıştı.

Bu arada vekiller birbirine plastik su bardaklarını da fırlattı.

En dikkat çekici görüntü ise, AKP'li İsmail Aydın'ın, masaların üzerinden atlayarak kavgaya karışması oldu. Kavgada arada kaldığı gözlemlenen Bakan Bozdağ'ı görevliler ara kapıdan kaçırarak dışarı çıkardı. HDP'li Erdal Ataş'ın burnunun kanadığı belirtildi.

Heyecanlı kavga kısa dakika sürdü ancak temposu yüksekti. Oturuma devam edemeyen Başkan Mustafa Şentop, siyasi parti temsilcileriyle değerlendirme yapmak üzere toplantıya 18.00’e kadar ara verdi.

Toplantı kapanacağı sırada HDP'li Osman Baydemir, “Adeta kuduz olmuş insanlar kadınlara saldırdı” sözlerine karşılık Başkan Şentop ise, yeni bir kavgaya sebebiyet vermeme çağrısında bulundu.

Komisyon saat 18.00'de yeniden açıldığında ise Şentop, toplantıyı Pazartesi günü saat 15.00'e kadar erteleme kararı alarak oturumu kapattı.

Ayrıca darp edildiği belirtilen AKP'li üç vekil ise tıbbi rapor almak üzere hastaneye gitti.

Anayasa Komisyonu'ndaki kavganın ardından gerilimli dakikalar ‘Meclis'e darbe yapılması ve dokunulmazlıklarla’ ilgili teklifin anayasa aykırılığı çerçevesinde devam etti.

HDP: "Milli irade tasfiyesi ve Meclis'e darbe"

HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken, "Bizim zaten kürsü dokunulmazlığımız yok ki dün gece bu görüldü. 150-200 vekil ile yapılan bir linç oldu dün akşam parlamentoda ve bu kürsü dokunulmazlığı dahi olmadığını gösteriyor. Ferhat Encü '34 yakınım TSK tarafından öldürüldü' dedi diye darp edildi. Biz bu teklifi milli iradenin tasfiyesi ve Meclis'e darbe kalmak göreceğiz," dedi.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, linç ifadesine tepki gösterirken, "24 milyon oy almış bir siyasi partiyi değerlendirirken de şaibe dolu bir dil kullanmamak gerekir dikkatli bir dil kullanılması ortak yaşamımıza hizmet eder," diye konuştu.

Başkan Şentop, "Kürsü dokunulmazlığından söz edenlerin başkalarının sözlerine saygı göstermesi gerekir" ifadesi de tepki çekti.

Şentop, Amerika'nın Sesi'nin sorusu üzerine, salonda TV ekranı gibi demirbaşlara da zarar gelmiş olması itibariyle görüntüler incelendikten sonra gerekli işlemlerin yapılacağını da söyledi.

CHP'li Ceyhun İrgil, "Konuşturmuyordunuz zaten. 'Saray' demek yasak 'Bilal' demek yasak" diye tepki gösterdi.

Araya başka polemikler girdikten sonra söz alan HDP'li Mithat Sancar ise, teklif için "Anayasa'yı ihlalden daha ağır bir sonuç doğurmaktadır. Anayasa'nın geçici hükümlerle askıya alınmasıdır. Darbe illa Silahlı Kuvvetler müdahalesiyle gerçekleşmez, o tarz darbe bile ilk önce Anayasa'yı askıya alır," dedi.

Sancar, ayrıca "Bir başkanlık planı hazırlığı var. Bu plan önündeki en büyük engel HDP. Bunu HDP, 7 Haziran da ortaya koymuştur. 1 Kasım'daki darbe sürecinin devam eden önemli taşlarından birisi de bu şimdi. Anayasa'ya açık aykırı bir teklif getiriyorsunuz ve darbeci zihniyete uygun davranıyorsunuz. Parlamentoyu işlevsiz bırakacak, 5 milyonu aşkın insanı temsilcisiz bırakacak şekilde siyaseti kenara bırakarak darbe yapıyorsunuz. CHP'li Başkan Yardımcısı (Bülent Tezcan) bu kadar açık anayasaya aykırı dediğiniz teklife neden evet diyeceksiniz?" diye konuştu.

Kravat polemiği oldu

Toplantıda Baluken, usül yönünden bir başka itirazını da ortaya koydu. "Komisyon'da kravatsız bulunmak var mı iç tüzükte?" diyen Baluken'in hedefindeki vekil ise, kravat takmayan AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta oldu. Baluken'e yanıt ise, AKP'li Yusuf Başer'den, "Özgürlükten söz edenlerin Komisyon Başkanı'nın takdirine saygı duyması gerekir" diye geldi. Balta'nın kravatsız oturmaya devam etmesi üzerine Baluken de kendi kravatını çıkardı.

CHP: "Anayasa'ya aykırı ama"

CHP'li Bülent Tezcan ise, özetle, "Anayasanın bir maddesinin geçici maddeyle askıya alınması esas bakımından da Anayasa'ya aykırıdır. Milletvekiline soru da sormuyoruz, dosyayı paketleyip gönderiyoruz. 'Anayasa Mahkemesi'ne bir vekil gider' diye orayı da niye kapatıyorsunuz, bu telaş niye? Bakın ben bu teklife onay vereceğim sonra Anayasa Mahkemesi'ne de gitmeyeceğim ve gidip yargılanacağım. Bir dönemi yargıya göndereceksek bakanı da Başbakan'ı da gönderelim, vekilden farkı ne padişah çocuğu mu paşa çocuğu mu?" dedi.

HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in, "Bu oldu mu, hem Anayasa'ya aykırı diyorsunuz" yönündeki tepkisine karşılık ise Tezcan, Herkes kendi çizgisinde yürüsün" yanıtını verdi.

İktidarca, kamuoyunca algı süreci yürütüldüğünü kaydeden Tezcan'ın, "'CHP, dokunulmazlıklar konusunda hayır oyu verdi' dedirtmeyeceğiz" sözü dikkat çekti.

Bozdağ: "Yalanın daniskasını yazmış"

Bir başka polemik ise, HDP'li Önder ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ arasında yaşandı. Önder, superhaber.tv adlı sitede yayınlandığını belirttiği bir haberi okudu ve "Kasabın bıçağına boynumuzu uzatacağız ve bunlardan sadece HDP zarar görecek. Paralel hakim ise Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'nu tutuklayacak karışıklık çıkaracak diye bakanlık o hakimleri görevden almaya başlayacakmış" yorumunda bulundu.

Bakan Bozdağ, Önder'e hitaben ise, "Kocaman bir yalanın bir milletvekili tarafından tekrarından ibaret. Yalanın daniskasını yazmış, tamamıyla iftira. Benim hiç takip etmediğim bir site. Böyle itham, töhmet üzerine bina edilen senaryolar ortaya çıkıyor," dedi.

Önder ise, "AKP yöneticileri yani bir ve iki numaralı yöneticilerinin akrabalarının yönetimindeki bir siteden aldım bu haberi" ifadesiyle haberin hükümet kaynaklarına dayanılarak yazıldığı iddiasında ısrar etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG