Erişilebilirlik

Meksika Ordusu Kundakçıları Arıyor


Meksika Ordusu Kundakçıları Arıyor
Meksika Ordusu Kundakçıları Arıyor

Meksika ordusu, Monterrey kentinde 52 kişinin öldüğü kumarhane yangınından sonra operasyonlar düzenledi.

Associated Press ajansına göre 1500 asker kentdeki diğer kumarhanelere düzenlediği baskınlarda üç kişiyi gözaltına aldı.

Meksika hükümeti, kumarhaneyi yakan ve 8-9 kişi oldukları sanılan kundakçıların yakalanabilmesi için yaklaşık 2,5 milyon dolar ödül koymuş bulunuyor.

Monterrey kentindeki kumarhanenin haraç isteyen uyuşturu çeteleri tarafından ateşe verildiği sanılıyor.

Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon 52 kişinin öldüğü yangınla ilgili olarak 3 günlük ulusal yas ilan etti.

Öncekigün yanan binayı ziyaret eden Calderon, Meksika tarihinde masum sivilleri hedef alan bu kadar vahşi bir saldırı hatırlamadığını söyledi.

Felipe Calderon, televizyondan yayınlanan konuşmasında, ölümlerde Amerika’nın da rolü olduğunu; Amerikalıların bir türlü tatmin edilemeyen uyuşturucu talebinin Meksika’yı uyuşturucu madde merkezine dönüştürdüğünü ileri sürdü.

Başkan Barack Obama Meksikalılara başsağlığı diledi, uyuşturucu kaçakçılığına karşı işbirliğinin süreceğini söyledi.

Amerikan Kongre’sinin araştırmasına göre, Meksika’da binlerce kişinin öldürüldüğü ateşli silahların kaynağın Amerika. Senato Uluslararası Narkotik Kontrol Grubu için hazırlanan rapora göre, Meksika’da işlenen cinayetlerin yüzde 70’inde Amerika’dan satın alınmış silahlar kullanılıyor.

Meksika’da uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı şiddet olayları yüzünden 2006 yılından bu yana yaklaşık 37 bin kişi hayatını kaybetti. Aynı yıl göreve gelen Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un çetelere karşı savaş ilan etmesine ve kaçakçılığın yaygın olduğu bölgelerde 50 bin asker konuşlandırmasına rağmen şiddet olayları bir türlü önlenemiyor.

XS
SM
MD
LG