Erişilebilirlik

Meksika Sınırına Duvar Projesinin Bir Zararı da Çevreye


Meksika Sınırına Duvar Projesinin Bir Zararı da Çevreye
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Başkan Donald Trump’ın Amerika-Meksika sınırına inşa etmek istediği duvarın maliyeti büyük tartışma konusu oldu. Ancak duvar projesi sadece maliyet konusunda kaygı yaratmıyor. Duvarın, Teksas’ın Rio Grande Vadisi’ndeki vahşi yaşamı tehlikeye atması da söz konusu.

Rio Grande Vadisi Teksas Üniversitesi’nde benekli yaban kedisi geçidi işaretleri hala dursa da artık yaban kedisi görmek neredeyse imkansız. Nesli tehdit altındaki yaban kedilerinden Teksas’ta sadece 50 tane kalmış. Planlanan sınır duvarı, bu tehdidi daha da artıracak.

Güney Teksas’taki çevreciler, yaklaşık 10 yıl önce George W. Bush’un başkanlığı sırasında inşa edilen çitin doğaya zarar vermesinden beri teyakkuz halinde. Bugünse daha kapsamlı bir duvar projesinin söz konusu olması, ekolojik açıdan hassas bir konumda olan Rio Grande Vadisi’ndeki gerilimi tırmandırıyor.

Aşağı Rio Grande Vadisi Ulusal Doğal Yaşam Bölgesi’nde nesli tehdit altında olan en az 19 hayvan türü var. Sınır duvarının, bu hayvan türlerini daha da olumsuz etkilemesi söz konusu.

Sınıra beton duvar inşa edilirse, bölgenin bataklık kesiminde yaşayan canlıların tropik bir fırtınada hayatta kalma şansı azalacak.

Eğer Trump yönetimi projeyi Kongre’den geçirmeyi başarırsa, vadi boyunca 45 kilometre uzunluğunda sınır duvarı inşa edilecek.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG