Erişilebilirlik

Meksikalı Hükümlü Yarını Görecek mi?


Vận động viên Hàn Quốc Choi Byungchul, giành huy chương đồng môn kiếm liễu nội dung cá nhân, vẫy chào khán giả trong buổi lễ trao huy chương, 31 tháng 7, 2012. (AP Photo/Andrew Medichini)
Vận động viên Hàn Quốc Choi Byungchul, giành huy chương đồng môn kiếm liễu nội dung cá nhân, vẫy chào khán giả trong buổi lễ trao huy chương, 31 tháng 7, 2012. (AP Photo/Andrew Medichini)

Amerika’da ölüm cezasına mahkûm olan bir Meksika vatandaşının bir gün daha yaşayıp yaşamayacağı önümüzdeki saatlerde belli olacak.

Humberto Leal Garcia adlı Meksikalı, 1994 yılında, Teksas eyaletinde, 16 yaşında bir kız çocuğunu tecavüz ettikten sonra öldürmüştü.

Ancak tutuklandığı zaman sanığa Meksika’nın Amerika’daki diplomatik temsilciliklerinden hukuki yardım isteme hakkı bulunduğunun söylenmemiş olması davayı şaibe altında bıraktı.

Uluslararası sözleşmelere göre, yabancı bir ülkede tutuklanan kişi hakkında vatandaşı olduğu ülkenin diplomatik temsilciliklerine derhal bilgi verilmesi şart.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi bu koşulun yerine getirilmediği gerekçesiyle idam cezasının infaz edilmemesini istedi. Teksas eyaleti buna benzer çağrıları daha önce reddetmişti.

Nedeni ise o zaman 22 yaşında olan sanığın kaçak olarak 20 yıldır Amerika’da yaşıyor olması.

Humberto Leal Garcia
Humberto Leal Garcia

Eyaletin Cezaevi Erken Tahliye Komisyonu sanığın idam cezasının ömür boyu hapse çevrilmesi yolundaki çağrıları da kabul etmedi. Fakat Teksas valisi Rick Perry’nin hâlâ infazı ertelemesi mümkün.

Federal hükümet Teksas’ı infazı durdurmaya zorlamak için davayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Mahkemenin sanığa haklarının bildirilmemesinin uluslararası sözleşmeleri ihlal edip etmediğini belirlemek için infazı yılsonuna kadar ertelemesi ihtimali var.

Lahey Adalet Divanı, 2008 yılında, başka bir Meksika vatandaşının yine Teksas’da idam edilmesini ağır bir dille kınamış ve Amerika’yı 1963 Viyana sözleşmesini ihlal etmekle suçlamıştı.

Jose Medellin adlı Meksikalı 1993 yılında iki kız çocuğunu tecavüz ettikten sonra öldürmüş ve suçlu bulunarak idam edilmişti. Cezanın infazından önce çeşitli yerli ve yabancı insan hakları kuruluşları, aynı nedenlerle kaygılarını dile getirmiş ancak Teksas eyaleti davanın uluslararası sözleşmelere aykırı olmadığını savunmuştu.

Lahey Adalet Divanı’nın oybirliğiyle aldığı kararda, Federal hükümetin davaya müdahale etmiş olması gerektiği belirtiliyordu.

BM’ye bağlı mahkeme, 2004 yılında, Amerika’dan idama mahkûm edilen 50 Meksika vatandaşının dosyasını tek tek gözden geçirmesini istemişti. Federal hükümet bu talebi hâlâ yerine getirmiş değil.

Teksas Valisi ya da Anayasa Mahkemesi herhangi bir girişimde bulunmazsa Humberto Leal Garcia’nın cezası gece yarısına doğru zehirli iğneyle infaz edilecek.

Teksas eyaletinde infaz gününü bekleyen idamlık mahkûmlar:

XS
SM
MD
LG