Erişilebilirlik

Meksika’nın ilk kadın devlet başkanı: Claudia Sheinbaum


Meksika'nın yeni devlet başkanı Claudia Sheinbaum oldu.
Meksika'nın yeni devlet başkanı Claudia Sheinbaum oldu.

Meksika’daki seçimi kazanan Claudia Sheinbaum, ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu.

İklim bilimci ve Mexico City’nin eski belediye başkanı 61 yaşındaki Sheinbaum, oyların yaklaşık yüzde 60’ını aldı. Bu oran Meksika'nın demokrasi tarihindeki en yüksek oy oranı olarak kayıtlara geçti.

Sheinbaum, destekçilerinin "başkan, başkan" tezahüratları arasında yaptığı zafer konuşmasında, "200 yıllık cumhuriyet tarihinde Meksika'nın ilk kadın başkanı olacağım" dedi.

Ülkedeki seçim kurumunun ilk sonuçlarına göre, muhalefetin yine kadın adayı Xochitl Galvez ise oyların yaklaşık yüzde 28’ini aldı.

Sheinbaum'un zaferi, erkek egemen kültürüyle tanınan ve dünyanın en büyük ikinci Katolik nüfusuna sahip Meksika için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sheinbaum, zafer konuşmasını Mexico City'deki Zocalo Meydanı'nda yaptı.
Sheinbaum, zafer konuşmasını Mexico City'deki Zocalo Meydanı'nda yaptı.

Meksika'nın en küçük eyaleti Tlaxcala'da, Sheinbaum destekçisi olan 87 yaşındaki seçmen Edelmira Montiel, "Bir gün bir kadına oy vereceğimi hiç hayal etmemiştim. Önceden oy bile kullanamıyorduk, kullanabildiğinizde de kocanızın size oy vermenizi söylediği kişiye oy veriyordunuz. Şükürler olsun ki bu değişti” dedi.

Sheinbaum'u, ülkenin bütçe açığı ve kötü ekonomik büyüme verileri nedeniyle zor bir gündem bekliyor.

İlk sonuçlar açıklandıktan sonra Sheinbaum, destekçilerine hükümetinin mali açıdan sorumlu olacağını ve merkez bankasının özerkliğine saygı göstereceğini söyledi.

Güvenliği artırma sözü de veren yeni başkan, ayrıntılara girmedi. Meksika’da seçim sürecinde 38 kişi öldürüldü.

Bir önceki devlet başkanı Lopez Obrador'un görev süresinde , Meksika'nın modern tarihinde rekor sayıda (185 binden fazla) insan öldürüldü.

Bağımsız Latin Amerika siyasi risk analisti Nathaniel Parish Flannery, "Sheinbaum, güvenlik hizmetlerinin iyileştirilmesi ve cezasızlığın azaltılması için ezber bozan düzeyde bir yatırım yapmayı taahhüt etmediği sürece, genel güvenlik düzeylerinde önemli bir iyileşme sağlamakta zorlanacaktır" dedi.

Claudia Sheinbaum'un zaferi, Mexico City'deki Zocalo Meydanı'nda kutlandı.
Claudia Sheinbaum'un zaferi, Mexico City'deki Zocalo Meydanı'nda kutlandı.

ABD ile ilişkiler

Yeni başkanın karşılaşacağı zorluklar arasında, ABD'ye giden göçmenlerin Meksika'dan geçişi ve ABD'de fentanil (morfinden 80 kez güçlü analjezik) kullanımının arttığı bir dönemde uyuşturucu kaçakçılığı konusunda güvenlik işbirliği konusunda ABD ile yapılacak gergin müzakereler yer alacak.

Meksikalı yetkililer, Kasım ayında ABD başkanlığını Donald Trump'ın kazanması halinde bu müzakerelerin daha da zorlaşmasını bekliyor. Trump, Meksika'da üretilen Çin arabalarına yüzde 100 gümrük vergisi getirme sözü verdi ve kartellerle savaşmak için özel kuvvetleri seferber edeceğini söyledi.

Sheinbaum ayrıca 20 yıldır üretimi azalan ve borç batağında boğulan devlet petrol devi Pemex ile ne yapılacağı konusunda da mücadele etmek zorunda kalacak.

Goldman Sachs'ın Latin Amerika baş ekonomisti Alberto Ramos, "Kamu parasını yatırdığınız bir şirketin kar edememesi sürdürülebilir olamaz. Pemex'in iş modelini yeniden düşünmek zorundalar” dedi.

Eski Başkan Lopez Obrador, asgari ücreti iki katına çıkarmış, yoksulluğu azaltmış ve işsizliği düşük seviyelerde tutmuş, bunlar da popülaritesinin artmasına neden olmuştu.

Sheinbaum zafer konuşmasında Lopez Obrador'a "ülkemizi daha iyiye doğru dönüştüren eşsiz bir insan" diyerek, teşekkür etti.

Ancak siyasi analist Viri Rios, “Sheinbaum'un giden liderin kuklası olacağı” yönündeki eleştirilerin arkasında cinsiyetçilik olduğunu düşündüğünü söyledi. Rios, "İnsanların onun kendi kararlarını alacağına inanamaması inanılmaz ve bence bunun kadın olmasıyla çok ilgisi var" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG