Erişilebilirlik

Menbiç IŞİD'den Geri Alındı


Menbiç IŞİD Militanlarından Geri Alındı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Amerika’nın desteklediği Kürt ve Arap savaşçılardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDF), Halep’e bağlı Menbiç kasabasını IŞİD militanlarından geri aldıklarını bildirdi.

SDF, Menbiç’ten sonra şimdi de IŞİD militanlarının silah ve ekipman sevkiyatında kullandıkları sınır hatlarını geri almayı hedefliyor.

Binlerce sivil canlı kalkan olarak kullanıldı

Menbiç’i IŞİD militanlarından geri alma harekatı Haziran’da başlatıldı. Amerika liderliğindeki uluslararası koalisyon uçaklarının hava desteğini alan SDF, birkaç cepheden aynı anda Menbiç’e saldırdı. Koalisyon uçakları da 500’den fazla sorti yaptı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan SDF Sözcüsü Şirvan Derviş, Menbiç’in tamamen kendi kontrollerine girdiğini söyledi.

IŞİD’in, şiddeti artan taarruzlar yüzünden sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya başlamıştı. Binlerce sivili rehin alan IŞİD, SDF güçleri kendi mevzilerine yaklaşırsa, sivilleri öldürmekle tehdit ettiler.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Ekrem Salih, IŞİD militanlarının, sivillerin kaçışını engellemek için elindeki son iki mahalleye mayın döşediğini söyledi.

Kaçan bazı sivillerin mayına basarak öldükleri de gelen haberler arasında.

Kobani’deki bir hastanede doktor olarak görev yapan Yaser Bali, “Sadece bi günde 25 yaralı kabul ettiğimiz oldu,” dedi.

Menbiç’ten kaçmayı başaranlardan Fatima Beri, “Haftalardır kuşatma altındaydık, IŞİD’ten kaçarken kocamı karnından vurdular, sonra Kürt güçleri geldi ve bizi kurtardı,” dedi.

Bazı haberlere göre, IŞİD sadece bu hafta 2000’den fazla sivili rehin alarak canlı kalkan olarak kullandı.

Menbiç’in alınması IŞİD’in sevkiyat hattını kırmış oldu

2104 yılından bu yana IŞİD’in elinde bulunan Menbiç, militanların başkent ilan ettikleri Rakka ile Türkiye sınırı arasında sevkiyat hattı olarak görev yaptı.

Washington’daki Amerika Güvenlik Merkezi uzmanlarından Nicholas Heras, Menbiç’in alınmasının IŞİD’i önemli ölçüde zayıflatacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

Biden’dan Netanyahu’ya Refah uyarısı – 6 Mayıs 2024
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG