Erişilebilirlik

Menendez: "NDAA Nihai Metni Türkiye İçin Zafer Değil"


Demokrat Senatör ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez
Demokrat Senatör ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez

Demokrat Senatör ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını onaylamayacağını ve 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın (NDAA) nihai metninin, Türkiye için bir zafer olmadığını açıkladı.

Menendez'den Türkiye'ye F-16 Satışına 'Hayır'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Türkiye’ye F-16 satışı yapılmasının bağlı olduğu şartlar, NDAA’in Senato’daki nihai metninden çıkarılmıştı.

Demokrat Partili Senatörler Bob Menendez ve Chris Van Hollen tarafından NDAA’e getirilen iki değişiklik, F-16 jetlerinin ve modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışının, jetlerin Yunanistan’ın hava sahasını ihlal etmemesini ve Biden yönetiminin, satışın ulusal çıkarlar çerçevesinde yapıldığını onaylamasını şart koşuyordu.


Menendez bugün Twitter’da yaptığı paylaşımda, 12 Ekim’deki eski bir mesajına da atıfta bulunarak, "Bazı iddiaların aksine, NDAA Türkiye için bir kazanım değildir. Bu, silah satışlarıyla ilgili olarak Senato'da elimizde bulunan pek çok araçtan sadece bir tanesidir" dedi.

Menendez, "Tekrar söylüyorum. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki ihlallerini durdurana kadar Türkiye için F-16'ları onaylamayacağım" ifadelerini kullandı.

Menendez, 12 Ekim’de de Twitter’da, “NDAA’de bir değişiklik, ABD'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını geliştirmek için elimizdeki araçlardan sadece biri. Açık konuşayım: ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak Erdoğan, bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta” mesajını paylaşmıştı.

F-16 Savaş uçakları
F-16 Savaş uçakları

Bugün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NDAA’de Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandıran olumsuz bir unsurun bulunmamasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi

Yasanın bir an önce onaylanmasını beklediklerini dile getiren Çavuşoğlu, “F-16 alımının ve modernizasyonunun artık prosedür olarak tamamlanması gerekiyor. Bu herkesin yararına. Herhangi bir şarta bağlı olduğunda almamızın bir anlamı olmadığını daha önce söylemiştik” dedi.

1961 yılından bu yana her yıl Kongre'den geçirilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, askerlerin maaşlarına yapılacak zamlardan kaç adet gemi ya da uçak satın alınacağına, Çin ve Rusya'ya nasıl yanıt verileceğine kadar savunmayla ilgili her başlığı kapsıyor.

Senatonun NDAA tasarısının tamamlanmasıyla Temsilciler Meclisi'nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için Başkan Joe Biden’ın masasına gönderilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG