Erişilebilirlik

Meksika Körfezi'nde Mercan Kayalıkları Ölüyor


Meksika Körfezi'nde Mercan Kayalıkları Ölüyor
Meksika Körfezi'nde Mercan Kayalıkları Ölüyor

Uzmanlar, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının çevreye çok büyük zarar verdiğini söylüyor. Petrol tabakası, balıkların üreme ve gelişmesinde büyük rol oynayan gerek sığ alanlarda, gerekse derinlerdeki yoğun mercan kayalıklarının üzerini kaplamış durumda. Mercan kayalıklarının oluşması, yüzlerce yıl sürüyor.

NASA uydularından alınan görüntüler, Meksika Körfezi üzerinde yayılan petrol tabakasının son halini gösteriyor. Yüzlerce metre derinliğe sahip bu mercan kayalıkları, şimdi petrol tabakası altında. 6 ay önce, Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yürütülen ve derin denizlerdeki mercan kayalıklarının içinde yaşayan canlıları incelemeyi amaçlayan bilimsel araştırma sırasında da birçok görüntü çekildi.

Kacky Andrews Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi Mercan Kayalıklarını Koruma Bölümü Başkanı. Andrews şunları söylüyor:

“Mercan kayalıklarının Meksika Körfezi’ndeki ekosistemde nasıl bir rol oynadıklarını anlamaya çalışıyoruz. Balıkların kayalıklarda yaşamayı sevdiğini biliyoruz, ancak körfezdeki çok sayıda mercan kaynağı hakkında çok az bilgimiz var. Çok derin olan bu kayalıklara erişmek mümkün değil.”

Andrews, derin deniz mercanlarının bulunduğu alanları keşfetmek için pahalı sualtı aygıtları gerektiğini söylüyor:

“Bu alanlar, yapışkan petrol tabakasının altında kaldı.”

Bilimsel çalışmalara göre mercan kayalıkları, okyanus tabanının yalnızca binde birini oluşturuyor. Ancak bu kayalıklar, deniz canlılarının yüzde 25’ine ev sahipliği yapıyor. Kacky Andrews şunları söylüyor:

“Mercan kayalıkları, kendi başlarına birer doğa harikası. Derin deniz mercanları gezegenin en uzun yaşayan organizmalarından. Bazı kayalıklar 4 bin yıl önce oluşmuş.”

Uzmanlar, sızıntının çok büyük olması nedeniyle derin deniz mercanlarının nasıl zarara uğradığını anlamanın zor olduğu görüşünde. NOAA’dan Craig McLean, deniz dibinde çekilen görüntülere göre petrolün çoğunun yüzeye çıktığını söylüyor:

“Petrolün denizin bin 500 metre dibinden fışkırıp yüzeye doğru çıkması, nasıl dağıldığı, denizin doğal bakteri yapısının bu değişikliğe nasıl tepki vereceği gibi konular, bilim dünyası için de oldukça yeni.”

NOAA’dan bilim adamları, petrolün cinsinin, suyun petrole maruz kalma süresinin, mercanların petrolle doğrudan temasının, ölecek mercan kayalığı miktarını belirleyeceğini söylüyor. Ancak şu aşamada tahmin yapmak mümkün görünmüyor.

XS
SM
MD
LG