Erişilebilirlik

Merkel: 'Hükümet Gezi Eylemcileriyle Görüşmeli'


Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye geneline yayılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto hareketine dönüşen ‘Gezi Parkı' eylemi hakkında ikinci kez görüş belirtti. Göstericilere karşı şiddet kullanılmasından vazgeçilmesini isteyen Merkel, hükümetin ülkenin sorunlarını konuşmak için genç eylemcilerle masaya oturmasını önerdi.

Bu arada Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, sürpriz bir açıklama yaparak, Türkiye'nin hiçbir zaman Avrupa Birliği'ne tam üye olamayacağını söyledi. 'Kieler Nachrichten' gazetesinde yer alan habere göre, Bakan Schauble, AB’nin içinde bulunduğu durum ve geleceği ile ilgili olarak sorulan bir soruya “Günün birinde AB’nin politik birliğini oluşturmayı başardığımızda, Türkiye bunun içinde yer almayacak, Türkiye ile özel bir ilişki kurmamız gerekiyor” dedi.

Berlin’de siyasi yorumcular arasında Schauble’nin açıklaması, Türkiye’deki olaylara paralel yapıldığı için “talihsiz’ diye tanımlandı ve şaşkınlık yarattı.

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler de ülkedeki gelişmeleri çok yakından takip ediyor.

Berlin, Köln, Münih, Hamburg gibi kentlerde hemen her gün Gezi Parkı eylemlerine destek gösterileri yapılırken, Amerika’nın Sesi’ne konuşan Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu HDF Onursal Başkanı Ahmet İyidirli, geçen günlerde yaşanan olayların ve şiddetin kendisine otoriter rejimleri hatırlattığını söyledi.

Ahmet İyidirli Gezi protestoları ile başlayan protestoların tüm ülkeye yayılmasını toplumun bir bölümünün kendini baskı altında hissetmesiyle gerekçelendiriyor.

Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu HDF Onursal Başkanı Ahmet İyidirli’ye göre, eylemlerin gidişatı Başbakan Erdoğan’ın alacağı tavırla bağlantılı.

Alman basınında öncelikli konulardan biri olmayı sürdürüyor. Nitekim Die Welt gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Afrika gezisi sonrasında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada kendisine yöneltilen eleştirilere verdiği yanıtı ve sert tutumunu “Erdoğan protesto hareketine savaş ilan etti” başlığı ile duyuruyor.

Son günlerde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamalarla, özellikle polisin şiddeti nedeni ile özür dileyerek, gerilimin azalmasını sağladığını savunan gazete, Erdoğan’ın ise dünkü Gezi Parkı projesine devam mesajı ile ‘ateşe benzin döktüğünü’ iddia ediyor. Spiegel dergisinin internet sayfasındaki haberde, ‘Erdoğan’ın bölünmüşlerin ülkesi’ başlıklı haberde, başbakanın açıklamaları ile ‘toplumu kutuplaştırarak çok tehlikeli bir oyun oynadığını’ yazıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG