Erişilebilirlik

Merkel Berlin'de Türk Gazetecilerle Bir Araya Geldi


Merkel Berlin'de Türk Gazetecilerle Bir Araya Geldi
Merkel Berlin'de Türk Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de bir grup Türk gazetecisi ile bir araya gelerek, ülkedeki terör ve uyum tartışmaları ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Öte yandan Alman Federal İçişleri Bakanı’nın geçen hafta radikal İslamcı teröristlerin Kasım ayı sonuna doğru Almanya’da saldırılar planladıklarına dair ellerinde somut veriler bulunduğunu açıklamasından sonra, konuyla ilgili tedirginlik sürüyor.



Başbakan Angela Merkel, Türk gazetecilerle buluşmasında ağırlığı Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiye verdi. İki ülke arrasındaki bağın çok özel ve önemli olduğunu söyleyen Merkel, bu tarz bir ilişkide zaman zaman sorunlar ve tartışmalar yaşanabileceğini, ancak sonuçta ortak bağların zedelenemiyeceğini ifade etti. Almanya’nın ve Türkiye’nin uluslararası alanda çok yoğun bir işbirliği içinde olduğunu söyleyen ve son G 20 ve NATO zirvelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortak hedefleri paylaştıklarını anımsatan Merkel, AB ile Türkiye arasında yürütülen müzakerelere de değindi. Kendi hükümetinin ahde vefa ilkesine bağlı olduğunu hatırlatan Merkel, gelecek yıl müzakerelerde zor bir döneme girileceğini savundu. Türkiye’nin Ankara Protokolü’nü yaşama geçirmediğini ve Güney Kıbrıs’a limanlarını açmadığını söyleyen Alman Başbakanı, bu durumun sürmesi halinde müzakere görüşmelerinin tıkanabileceğini savundu. Önümüzdeki Ocak ayında Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini anlatan Merkel, bu kapsamda bir uzlaşı için arabuluculuk yapabileceğini de aktardı.

Öte yandan Almanya’nın en saygın haber dergisi Der Spiegel’de bu hafta başında yayınlanan Alman Federal Meclis Binası Reichstag’a terör saldırısı yapılacağı yönündeki haberden sonra, terör tehdidi Almanya'da bir numaralı gündem maddesi olmayı sürdürüyor. Konuyla ilgili tartışmalar iyice alevlendi, özellikle televizyonlardaki programları terör uzmanlarından geçilmez oldu, her kanalda farklı ve birbirinden dehşet verici terör senaryoları konuşuluyor. Buna paralel terör tehdidi nedeniyle 1 haftadır genişletilen güvenlik önlemleri geleneksel Noel pazarlarının açılmasıyla en üst seviyeye ulaştı. Büyük rağbet gören Noel pazarlarında, önceki yıl görev yapan güvenlik güçlerinin kısmen üç katı güvenlik görevlisi çalışıyor. Havaalanları ve tren istasyonlarının güvenliğinden sorumlu olan, ‚Federal Polis’ adı verilen özel güvenlik birimlerinin ise, Almanya’nın Avusturya, Polonya, Belçika ve Hollanda sınırlarında kontroller yaptıkları da bildiriliyor. Schengen Anlaşması kapsamında normal olarak Almanya’da dahil olmak üzere AB ülkelerinin iç sınır kapılarında polis ve gümrük kontrolleri yapılmıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG