Erişilebilirlik

Merkel'e Özgürlük Madalyası Verilmesinin Yankıları


Merkel'e Özgürlük Madalyası Verilmesinin Yankıları
Merkel'e Özgürlük Madalyası Verilmesinin Yankıları

En üst düzey ABD nişanı olan ‘Medal of Freedom’ Özgürlük Madalyası”nın dün Alman Basbakanı Angela Merkel’e verilmesi Almanya´da büyük yankı buldu.
;
‘Merkel’e Beyaz Saray’da kırmızı halı’, ‘Sıcak sözler, sıcak mesajlar’, ‘Dostların buluşması’, ‘ABD ile Almanya arasında yeni bir köprü’.... Alman basınında Angela Merkel’in iki günlük Washington ziyareti ve ziyaretin doruk noktası sayılan devlet nişanesinin verildiği törenle ilgili çıkan haberler ve yorumların hemen hepsi bu başlıklardan da anlaşılabileceği gibi çok olumlu.

Barack Obama’nın Başkanlık süresi boyunca ilk kez bir Avrupa ülkesi lideri onuruna devlet yemeği verdiğini ve her fırsatta Merkel’i övdüğünü ön plana çıkaran Alman basını, Merkel’in ABD'nin en yüksek sivil nişanı olan Özgürlük Madalyası’nı almasının iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrardan eski günlerine dönmesine vesile olduğunu vurguluyor.

1999 yılında aktif siyasetden çekildikten sonra eski Alman Başbakan Helmut Kohl’ün aldığı bu ödülün bu kez başbakanlık görevi devam eden Merkel’e verilmesi ve Başkan Obama’nın Merkel’i kendine örnek aldığını söylemesi ve kendiyle birlikte milyonlarca insana ilham veren biri olarak tanımlaması yorumcular tarafından çok özel bir onurlandırma olarak değerlendirilirken, törene Merkel’in çok büyük bir heyetle katılmasına da dikkat çekiliyor. Yorumlardaki genel kanı, Washington ve Berlin arasında son zamanlarda yaşanan ciddi sorun ve anlaşmazlıkların iki lider arasındaki dostane atmosferle aşıldığı şeklinde.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında çok sıkı bir ittifak haline dönüşen Alman-Amerikan ilişkilerindeki ilk çatlak ikinci Irak savaşında ortaya çıktı. Dönemin Alman Başbakanı Gerhard Schröder’in savaşa karşı çıkması ve Amerikan politikalarını sert şekilde eleştirmesi sonrasında gerilen ilişkileri, Merkel’in iktidara geldiği 2005 yılından bu yana yeniden sıcaklaştırmaya çalıştı.

Ancak ABD’nin Almanya’nın Afganistan’daki askeri varlığını artırması ve görev alanını genişletmesi şeklindeki isteklerine Berlin’in çekimser tavır koyması, ardından 2008 ekonomik krizi sonrasında Merkel Amerikan yönetimini, finans piyasasınındaki sorunlardan sorumlu tutması, son olarak da Merkel hükümetinin Libya müdahalesine karşı çıkması ikili ilişkilerin yeniden yara almasına neden oldu. Merkel’in ziyareti kapsamında Berlin-Washington hattında Libya konusunda yaşanan görüş ayrılıklarının aşıldığı iki lider tarafından açıklanırken, Merkel Kaddafi sonrası Libya’nın yeniden yapılandırılmasında Almanya’nın mali sorumluluk taşımaya hazır olduğunu söyledi.

Alman lideri Afganistan başta olmak üzere dünyadaki diğer kriz bölgelerinde de ABD ile çok sıkı bir işbirliği yapılacağını da söyledi. Bu arada Merkel’in Obama’yı Berlin’e davet ettiği ve Obama’nın da bu daveti kabul ettiği duyuruldu. ABD seçimleri öncesinde Berlin’den yaptığı bir konuşma ile tüm dünyaya seslenen Barack Obama, Başkan olduğundan bu yana Almanya’nın başkentine gelmedi.


XS
SM
MD
LG