Erişilebilirlik

Merkel'e Tepkiler Sürüyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde yaptığı ve özellikle imtiyazlı ortaklıkla ilgili açıklamalara tepkiler sürüyor. Merkel’e tepki verenler arasına Başmüzakereci Egemen Bağış da katıldı.

Türkiye’nin tam üye olma fikrine sıcak bakmayan Alman hükümeti mümkün olan her fırsatta imtiyazlı ortaklık kartını devreye sokmaya çalışıyor. Bu konuda uzun süredir sesi soluğu çıkmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir kaç gün once Türk basınına verdiği demeçte bu fikri yeniden ısıtmaya başladığını gösterdi. Bu kart zaman zaman tozlu raflardan çıkarılsa da bunun içinde ne vardır, ne anlama gelir diye sorulduğunda bu fikri savunanlardan tatmin edici cevap almak mümkün olmuyor.

Brüksel’de temaslarda bulunan Başmüzakereci Egemen Bağış da bu duruma dikkat çekti: “Resmi bir tanımı var mı diye baktığınızda yok. Ben arkadaşlarıma defalarca bunu sordum, ‘Şu 110 bin sayfalık müktesebatta ayrıcalıklı ortaklık diye bir madde var mı? Nedir bu?’ diye. Böyle bir şeyin olmadığını gördük.”

Bağış, olmayan bir konuda tartışma başlatmanın yersiz olduğunun altını çizdi ve Türkiye’nin bu konuyu değerlendirebilmesi için oluşması gereken ortamı şıu sözlerle tanımladı: “Olmayan bir konuda bir tartışma başlatmanın hiçbir anlamı yok. Eğer AB üyesi ülkeler oy birliğiyle yeni bir üyelik statüsü geliştirme kararı alırlarsa ve şu andaki 27 ülkenin bir kısmı tam üyelikten vazgeçerek bu yeni statüye geçerlerse, Türkiye de o zaman böyle bir şeyi değerlendirebilir. Ama olmayan bir şeyi bizim değerlendirme şansımız yoktur."

Bağış, Almanya’nın imtiyazlı ortaklık fikrini sürekli olarak dile getirmesinin rahatsızlık verici olduğunu söyledi: “Olmayan bir şeyi bize diretmeye kalkmalarını da ben gerçekten rahatsız edici buluyorum, bunu daha çok iç siyasete yönelik bir istismar söylemi olarak görüyorum."

Bu önerinin kabul edilmeyeceğinin her seviyede dile getirildiğini vurgulayan Bağış, Merkel’e bir de tavsiyede bulundu: “Artı kendi yaptığı koalisyon protokolünde, ‘Türkiye’yle müzakereler devam etmelidir’ cümlesinin altında Sayın Merkel’in imzası vardır. Kendi imzasına ve hükümetinin altına imza koyduğu AB Konseyi kararlarına bir kez daha bakmasını kendisine tavsiye ediyoruz."

Bu arada İspanyol Dönem Başkanlığı’nda yeni başlıklar açma konusunda çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bağış, sürecin çok da kolay olmadığını ilginç bir benzetmeyle dile getirdi: “Fasıl açmak gazoz açmaya benzemiyor. Onunla ilgili de çok ciddi bir altyapı çalışması lazım.”

Dört başlık üzerinde çalışmalar aynı anda yürütülüyor olsa da Türkiye, haziran sonuna kadar muhtemelen bir başlık açabilecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG