Erişilebilirlik

"Merkez Bankaları Faiz Yükseltmeye Devam Etmeli"


Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, bugün yaptığı açıklamada, merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için "nötr" seviyeye erişene kadar faiz oranlarını arttırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi. Georgiava, çoğu merkez bankasının henüz bu seviyeye erişmediğini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 75 baz puan arttırması beklentisinden bir gün önce Berlin'de Reuters haber ajansına konuşan IMF Başkanı Georgieva, merkez bankalarının faiz arttırmasının olumlu etkilerinin küresel çapta hissedilmesi için 2024 yılı başına kadar süre olduğunu belirtti.

"Merkez Bankaları Faiz Yükseltmeye Devam Etmeli"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Avrupa Merkez Bankası, aylardır, atacağı ilk adımın faizleri nötr seviyeye çıkarmak olduğunu bildiriyordu. Nötr seviye, faiz oranının ekonomik büyümeyi ne tetiklediği ne de kısıtladığı seviye olarak tanımlanıyor. Ancak kimileri daha agresif adımlar atılması çağrısı yaparak, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon baskılarını kontrol altına almak için daha ileri gitmesi gerektiğini savunuyor.

Georgieva, "Şu aşamada nötr seviyeye ulaşma arayışındayız. Birçok yerde henüz bu seviyede değiliz" dedi.

IMF Başkanı, merkez bankalarının faiz oranlarını arttırma gerekliliğini, "enflasyon yüksek seyrettiğinde bu büyümeye sekte vurur, nüfusun en yoksul kesimlerine en ağır darbeyi indirir" şeklinde konuştu.

Avrupa Merkez Bankası'nın son faiz artışı adımları, ekonomik görünümün kötüleştiği, Eylül ayında Euro bölgesinde enflasyonun yüzde 9,9 seviyesine çıktığı dönemde atıldı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında gıda ve enerji fiyatlarının hızla artması, enflasyonu tetikledi.

Merkez bankalarının faiz oranlarını ne kadar süre arttırmasını beklediği sorusuna Georgieva, IMF'nin "2024 yılına kadar merkez bankalarının attıkları adımların etkilerini görmeye başlayacağını tahmin ettiğini" kaydetti.

Georgieva, faiz artışlarının etkileri hakkında, "Faydaları görülebilir ama bu hemen olmaz, toplumun sabırlı olması gerekir" dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG