Erişilebilirlik

Merkez bankalarında yüksek faiz artışı bekleniyor


Avrupa Merkez Bankası
Avrupa Merkez Bankası

Dünyanın önde gelen merkez bankaları son iki yıldır artan enflasyonla mücadele ederken, hala olumlu bir dönüm noktası bekliyorlar.

Bankalar, para politikasını giderek daha da sıkılaştırırken; yetkililer, yüzde 2’lik enflasyon hedefini sürdürüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün, üç temel politika faizini 25 baz puan artırdığını açıkladı.

Ayrıca banka, fiyatların 2025’e kadar yüksek kalacağını göstermek için enflasyon tahminini yükseltti. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyon görünümü için “kabul edilemez seviyede” dedi.

Lagarde, daha fazla faiz artışı geleceğini belirtti.

ECB’nin kararlarının ardından düzenlediği basın toplantısında Lagarde, “Bitti mi? Yolun sonuna geldik mi? Hayır. Hala gidilecek yol var mı? Evet. Önemli bir değişiklik olmazsa oranları arttırmaya Temmuz’da da devam etmemiz muhtemel” dedi.

Lagarde’ın açıklamaları, Çarşamba günü oranları sabit tutmayı seçen ABD Merkez Bankası FED’den daha güçlü tonlar içeriyordu.

Enflasyonla mücadele kapsamında politika faiz oranını 10 kez arttıran FED, bu hafta faiz oranını yüzde 5,1 seviyesine getirerek sabit tuttu.

Ancak bu karar, ekonominin hangi yöne gittiğini birkaç hafta görebilmeye dönük önlemlerden biri olarak görülüyor.

ABD’deki yeni tahminler, yüksek enflasyonla mücadelenin beklenenden daha uzun sürdüğünü ve daha sıkı politikaların gerektiğini gösteriyor.

Bu hafta iki gün süren politika toplantılarının ardından FED Başkanı Jerome Powell, “Enflasyon verilerinin tamamına, özellikle de temel verilere bakarsanız, geçen yılda fazla bir ilerleme görmüyorsunuz” dedi. Toplantılarda FED yetkilileri, ECB gibi bu seneki enflasyon oranına dair tahminlerini arttırdı.

Powell, 12 FED yetkilisinin bu yıl sonuna kadar çeyrek puanlık iki artış tahmini için “Belki de geçen toplantıda düşündüğümüzden daha fazla kısıtlama gerekli olacak” dedi.

İngiltere Merkez Bankası gelecek hafta toplanacak. Bankanın beklenenden hızlı yükselen enflasyon ortamında faiz oranlarını atrtırmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Bu yılın başlarında faiz arttırımlarına ara veren Avusturalya ve Kanada merkez bankaları, kısa süre önce faiz arttırımlarına devam etme kararı aldı.

Öte yandan Japonya Merkez Bankası (BOJ), bugün faiz oranlarını aşırı düşük tutmaya ve enflasyon yerine işsizliği azaltmaya yönelik para politikalarını desteklemeye devam etti.

Banka, temkinli bir şekilde piyasalarda kalıcı ve talebe dayalı fiyat artışları için daha fazla işaret bekliyor.

Ancak BOJ Başkanı Kazuo Ueda, şirketlerin fiyat belirlemelerinde kayda değer değişiklikler gördüğünü ve enflasyonun tahminlerinin üstüne çıkma riskinin farkında olduğunu söyledi.

Ueda, “Şu anda enflasyon son 13 aydır yüzde 2'yi aştı ama ileride bu seviyenin altına düşebilir. Bu nedenle para politikasını normalleştirmiyoruz. Ancak bu keskin bir şekilde değişirse, politikayı değiştirmek zorunda kalacağız” dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG