Erişilebilirlik

'Merkez Bankası'nın Para Politikasının Yankıları Sürüyor'


'Merkez Bankası'nın Para Politikasının Yankıları Sürüyor'
'Merkez Bankası'nın Para Politikasının Yankıları Sürüyor'

Wall Street Journal, bir haberinde "Türkiye’nin, hızla büyümesine rağmen, hala yatırımcıların duyarlılığındaki ani değişimler karşısında kırılgan olan ekonomisindeki sorunları acilen çözmesi gerekiyor. Ekonomistler, petrol fiyatlarının artması veya bölgesel bir risk oluştuğu düşüncesiyle yatırımcıların Türkiye’ye akan sıcak parayı çekmesi halinde Türk ekonomisinin zarar görebileceğini kaydediyor” değerlendirmesine yer verdi.

Christian Science Monitor ise Salı günü yayınladığı Andreas Hoffman imzalı makalede "Merkez Bankası önce faiz oranlarını indirdi ardından da bankaların zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Ne yazık ki bu alışılmamış kararlar için geç kalınmış görünüyor. Kolay yatırım peşinde koşan para, devalüasyona karşı da son derece duyarlıdır. Merkez Bankası’nın faiz indirme kararından sonra Türk lirasının değer kaybetmesi yabancı yatırımcıların ellerindeki portföyleri satmasına yol açtı ve borsa % 20 değer kaybetti. Yani, Türk yetkililerin, para çıkışı riskini göze almadan sıcak para girişini durdurmaları mümkün değil. Tam anlamıyla köşeye sıkışmış durumdalar" değerşendirmesinde bulundu.

Peki bu değerlendirmeler ne kadar yerinde? Bu soruyu Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin’e yönelttik.

Alkin, bu değerlendirmeleri çok yerinde bulmadığını belirtiyor. Merkez Bankası'nın Aralık ayı başından itibaren bir rota değişikliğine girdiğini hatırlatan Alkin, kısa vadeli sermaye hareketlerinin Türkiye'den çıkarılmasını da öngören hedeflerin gerçekleştiğini düşünüyor.

Prof. Dr. Alkin, Mısır'da yaşananlara rağmen dövizde tansiyonun da yavaş yavaş düştüğünü belirtiyor. Ancak önümüzdeki günlerde bazı volatiliteler yaşanabileceğini de vurguluyor. Alkin, Türkiye'nin Mısır ve Tunus gibi ülkelerle yoğun ekonomik ilişkisi olmadığını söylüyor. Bu yüzden etkinin büyük olmasını beklemiyor.

Prof. Dr. Kerem Alkin, Merkez Bankası'nın kapsamlı para politikasını uygulamak için bu dönemin en uygun zaman olduğuna inandığını söylüyor. Alkin, Davos'ta Nobel Ekonomi ödülü sahibi Amerikalı iktisatçı Joseph Stiglitz'in Merkez Bankası'nın politikasını takdirle takip ettiğini söylediğini de hatırlatıyor.

Alkin'in Türk ekonomisinin kısa vadedeki gidişatına dair tüm yorumlarını aşağıdaki medya oynatıcıyı kullanarak dinleyebilirsiniz.



XS
SM
MD
LG