Erişilebilirlik

''Yaşananlar Belediyemizi Terörle İlişkilendirme Çabası''


Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin bu sabah PKK/KCK propagandası yaptıkları ileri sürülen kişiler için düzenlediği operasyonda gözaltına alınanlar arasında olan Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş tutuklandı.

Gündeş'in tutuklanmasının ardından Belediye Başkanı Vahap Seçer, daire başkanının tutuklanmasının terör eylemiyle bağlantısı olmayan başka bir soruşturma kapsamında olduğunu belirtti. Seçer, görüntülerin basına servis edilmesinin belediye çalışanlarını terörle ilişkilendirme gayreti olduğunu öne sürdü.

''Yaratılmak istenen bu ortamda, terör saldırısıyla ilgisi olmayan başka bir soruşturma kapsamında daire başkanımız hakkında tutuklama kararı verilmiştir'' diyen Seçer, ''Bu yaşananların belediyemizi ve belediye çalışanlarını kentimizde gerçekleşen terör saldırısıyla ilişkilendirme gayreti olduğu apaçık ortadadır. Bunu kesinlikle reddediyoruz'' diye konuştu.


Belediye Başkanı, ''Genel seçimler yaklaşırken Türkiye’de yaratılmak istenen siyasete ilişkin algı yönetimlerine Mersin’in ve belediyemizin alet edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu süreçte; siyasi iradenin gücünü kullanarak, devletimizin kurumlarını “korkutma aracı” ve “iktidarın sopası” haline getirmek isteyenlerin tüm çabalarına rağmen belediyemiz hakkını, hukukunu ve saygınlığını koruyacaktır'' dedi.

Operasyon, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 30 kişi hakkında verdiği gözaltı kararının ardından düzenlendi. Sabah saatlerindeki operasyona özel harekat polisleri de katıldı.

Gündeş’in yanısıra Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görevli 17 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Gündeş, sabah saatlerinde düzenlenen operasyonla evinde gözaltına alındı. Basına dağıtılan görüntülerde gözaltı işlemi anında TRT Haber ekibinin de orada olduğu görüldü.

Gözaltı işlemleri, Mersin’in Mezitli ilçesi’ne bağlı Tece semtinde Pazartesi gecesi polisevine düzenlenen saldırının ardından geldi.

Saldırıda bir polis hayatını kaybetmiş, bir polis ve en az bir sivil yaralanmıştı.

İçişleri Bakanlığı, saldırıyı PKK bağlantılı iki kadının düzenlediğini duyurmuş, saldırganların ikisinin de etkisiz hale getirildiği belirtilmişti.

İHD’den gözaltı tepkisi

VOA Türkçe’nin ulaştığı Büyükşehir Belediyesi kaynakları, Emniyet’ten gözaltı işleminin gerekçesiyle ilgili resmi dönüş sağlanmadan önce konuyla ilgili bir açıklama yapılmayacağını vurguladı.

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi’yse gözaltıları "haksız ve hukuksuz" olarak niteledi.

Basın açıklaması yapan dernek polisevine düzenlenen saldırıyı kınadı, gözaltılarla ilgili de şu ifadeleri kullandı: “Bedrettin Gündeş adresi belli olan ve çağrıldığında asla ifade vermeye gitmekten imtina etmeyecek bir insandır. Her zaman hak temelli barış ve huzur mücadelesi veren derneğimizin de üyesidir. TRT Haber eşliğinde evine baskın yapılması ve gözaltına alınış şekli yeterince bilgi sahibi olmadığımız diğer gözaltılar hakkında da endişe verici bir izlenim bırakmaktadır.

Gözaltıların çoğunun gazetecilere, yerel yönetimlerdeki çalışanlara ve yerel aktivistlere dönük olması, gözaltıların ülkemizin içine girdiği seçim atmosferiyle ilgili olduğu, halk arasında ayrışmaları arttırmak amacı taşıdığı izlenimi doğurmakta; deyim yerindeyse ‘Birileri Mersin’de düğmeye bastı.’ dedirtmektedir.

İktidara yakanlığıyla bilinen yazılı ve görsel medyanın bu konuyla ilgili attıkları başlıklarda halka sükunet ve barış çağrısı yapmak yerine kutuplaştırıcı dil kullanılması da iyi niyete yorulmamıştır. Bir hukuk devletinde TRT başta olmak üzere iktidara yakın medya kuruluşlarının ayrıştırıcı haber başlıklarını derhal durdurması ve barışa çağrı yapması gerektiğini önemle hatırlatıyoruz.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG