Erişilebilirlik

Mersin’de mağarada mahsur kalan Amerikalı araştırmacıyı kurtarma çalışmaları sürüyor 


Mersin'de mağarada mahsur kalan Amerikalı mağarabilimci Mark Dickey'i kurtarma çalışmaları sürüyor.
Mersin'de mağarada mahsur kalan Amerikalı mağarabilimci Mark Dickey'i kurtarma çalışmaları sürüyor.

Mersin'de Morca Düdeni'nde yürüttükleri araştırma sırasında mağara içinde mide kanaması geçiren Amerikalı mağarabilimci Mark Dickey'i kurtarma çalışmaları sürüyor.

Türk ve uluslararası mağara kurtarma uzmanları bin metre derinliğindeki mağarada mahsur kalan Amerikalı araştırmacıya ulaşmak için bugün de çalıştı.

Avrupa Mağara Kurtarma Derneği'nin internet sitesinde, 40 yaşındaki Mark Dickey’nin mağarayı tek başına terk edemediği belirtildi.

Dickey, birçok uluslararası keşif gezisine katılımı nedeniyle bir "yüksek eğitimli" bir mağara araştırmacısı veya mağarabilimci olarak tanınıyor ve kendisini de bir "mağara kurtarıcısı" olarak tanımlıyor. Dickey aynı zamanda derneğin tıbbi komitesinin de başkanı.

Mersin'de mağarada fenalaşan ABD'li araştırmacı: "Hızlı müdahale hayatımı kurtardı"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Dickey, kanama geçirdiğinde Anadolu Mağaracılık Grubu Derneği (ASPEG) için 1276 metre derinliğindeki Morca mağara sisteminin haritasını çıkaran bir keşif gezisindeydi. Dickey’nin bulunduğu konum bin metreydi.

Anadolu Mağaracılık Grubu Derneği’nden Yusuf Ögrenecek Associated Press'e verdiği demeçte, Dickey'nin durumunun istikrara kavuştuğunu ve iyiye gittiğini söyledi. Dickey’nin moralinin iyi olduğunu, mağarayı sedyeyle mi yoksa kendi gücüyle mi terk edeceğine doktorların karar vereceğini söyledi.

Uluslararası kurtarma ekipleri devrede

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) Dickey'i mağara sisteminden çıkarmaya yönelik bir plan üzerinde Türk ve uluslararası mağaracılarla birlikte çalıştığı belirtildi.

Kurtarma çalışmalarına doktorlar, Dickey'le ilgilenen sağlık görevlileri ve deneyimli mağaracıların da aralarında bulunduğu 170'den fazla kişinin katıldığını söyleyen Öğrenecek, kurtarma operasyonunun iki ila üç hafta kadar sürebileceğini de sözlerine ekledi. Ancak duruma göre daha kısa da sürebilir.

İtalya Ulusal Alp ve Mağaracılık Kurtarma Ekibi'nden bir kurtarma ekibi bu akşam Türkiye'ye uçacak. Türk yetkililerin yönlendireceği operasyona katılmak üzere yaklaşık 50 kurtarma görevlisi yarın erken saatlerde mağaranın girişinde hazır olacak.

Macar Mağara Kurtarma Dairesi’nden Marton Kovacs, Dickey’nin güvenli bir şekilde çıkarılması için mağaranın hazırlandığını söyledi. Dar geçitler bir sedyenin geçebileceği şekilde genişletiliyor ve kayaların düşme tehlikesi de ortadan kaldırılıyor.

Macaristan, Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan ve Polonya'dan gelen kurtarma ekipleri, çıkarma işleminin Cumartesi veya Pazar günü başlamasını umuyor. Kovacs, Dickey'i kaldırmanın muhtemelen birkaç gün süreceğini ve Dickey ile kurtarma ekiplerinin dinlenebilmesi için yol boyunca birkaç kamp noktasının hazırlandığını söyledi.

Yeni ekipler yolda

Gönüllü kurtarıcılardan oluşan Macar Mağara Kurtarma Dairesi, Dickey'nin bulunduğu yere ilk ulaşan ekip oldu ve durumunu stabilize etmek için acil kan nakli sağladı. Kovacs, 15-20 kişilik ek bir Macar kurtarma ekibinin bu akşam hükümet tarafından sağlanan bir askeri uçakla Macaristan'dan ayrılacağını ve yarın sabah kurtarma alanına ulaşacağını söyledi.

Polonya’da dağ kurtarma hizmeti veren GOPR’nin başkanı Jerzy Siodlak da, dün RMF24 Radyosu’nda yaptığı açıklamada, aralarında iki sağlık görevlisinin de bulunduğu altı dağ kurtarma görevlisinin kurtarma operasyonuna yardım etmek üzere Antalya'ya doğru yola çıktığını söyledi.

GOPR yetkilileri, Güney Polonya'dan diğer on üç kurtarma görevlisinin de kurtarma operasyonuna katılmaya hazır olduğunu söyledi. Siodlak, Amerikalı araştırmacının durumu ve zor koşullardaki kurtarma operasyonuna tıbbi olarak hazır olması ihtiyacı göz önüne alındığında operasyonun zorlu olacağını belirtti.

Ayrıca kurtarma görevlilerine Dickey’nin bulunduğu derinlikte ışık ve iletişim olanakları sağlanması gerektiğini de vurguladı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG