Erişilebilirlik

MHP’de 19 Yıllık Bahçeli İktidarı Kritik Dönemeçte


MHP Olağanüstü Kongresi
MHP Olağanüstü Kongresi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) içinde uzun süredir yaşanan genel başkanlık yarışı sonrası, Yargıtay kararıyla bugün 6. Olağanüstü Büyük Kongre toplanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, genel merkez teşkilatı düzenlemediği için bugünkü süreci yasa dışı ilan ederken; muhalifler, Yargıtay’ın tüzük değişikliği ve kurultay izni verdiği görüşünde.

MHP’de muhaliflerin, Devlet Bahçeli karşısında Ocak ayından bugüne genel başkanlık seçimine gidilmesi talebinde son dönemece girildi. MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi, Esenboğa Havalimanı yakınındaki Büyük Anadolu Oteli’nde saat 10.00’da başladı. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından 24 Mayıs’ta verilen karar uyarınca Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nce belirlenmiş Çağrı Heyeti, kongreyi topladı. MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır, Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç ve Aksaray Eski İl Başkanı Ayhan Erel’den oluşan Çağrı Heyeti, sabah 08.00’den itibaren kongreye katılacak delegelerden noter huzurunda imza toplamaya başladı. Çağrı Heyeti’nin yedek üyesi Aksaray Eski Milletvekili Turan Yaldır’ın da hazır bulunduğu süreç, otele ulaşım sırasında yaşanan yoğun trafik ve güvenlik önlemleri nedeniyle, imza toplama çok yavaş işledi. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel, saat 12.00’de kongreyi toplamak için gerekli imza sayısına ulaşıldığı açıkladı. Erel, kalabalık ve sıcak hava nedeniyle beklemekten yorulmuş salondaki partililere, “Psikolojik eşiği aşmak için en az 900 delege imzası toplanması için çalışmaya devam edeceğiz” diye seslendi.

Kürsüden ayrıca partililere Noter huzurunda kimlik belgeleriyle birlikte dilekçe formatında hazırlanmış “taahhütname” metnini imzalamaları duyurusu yapıldı. Bunun üzerine çok sayıda delege salon dışında Noter’in bulunduğu masaya gitti ve imza toplanmasına devam edildi.

Saat 13.30 itibariyle halen Noter onaylı kaç delegenin salonda olduğu konusundaki tespit çalışması sürüyordu.

Saat 13.58’de ise Noter’in 752 imzayı onayladığı kürsüden ilan edildi. Bunun üzerine salonda “Ülkücü Hareket Engellenemez” sloganı atıldı.

Bahçeli “yasal değil” görüşünü yineledi

MHP Genel Merkezi’nden ise, bugünkü kongreyi de dava edecekleri duyurusu yapıldı. Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada, Siyasi Partiler Kanunu’nun 31’nci maddesi gerekçe göstererek yeni bir ‘yasa dışılık’ iddiası ortaya attı. Bahçeli, “Kurultay yasal değildir. Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararın Yargıtay 18’nci Hukuk Dairesi tarafından onaylanmış olması, Çağrı Heyetinin yasalara, tüzük ve mevzuata aykırı olarak kongre toplamak hakkını vermeyecektir. Siyasi Partilerin Büyük Kurultayı ancak ve ancak Ankara’nın İl Merkezi’nde toplanabilecektir. Ankara’nın 32 KM dışında ayrı bir yargı çevresi olan ve ayrı bir idari birim olan Akyurt İlçesinde siyasi parti kongresi yapmaya teşebbüs etmek, asla yasal bir işlem değildir” dedi.

Bahçeli, ayrıca Kayseri’deki iftar yemeği konuşmasında, “Yarın Ankara’da toplanacaklarını açıklayanlar, Milliyetçi Hareket’in gelenek ve geçmişini zedeleme ve zayıflatma arayışındadır. MHP yarın ki korsan kurultayda olmayacaktır. Katılanlar ise tarihi vebalden kurtulamayacak, Ülkücü vicdanın affıyla hiç karşılaşamayacaklardır. Tüzüğümüzün 64’ncü maddesinin 1’nci fıkrasına göre: Büyük Kurultay’ın açılabilmesi için “Genel Başkan veya Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı yahut Genel Başkanın görevlendireceği Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden birinin” bulunması lazımdır. Ben katılmayacağıma, ilgili arkadaşlarımın yarın seçilmiş salonda olmayacağına göre bahsi geçen paralel kurultay nasıl yapılacaktır?” diye sordu.

Kaç delege ile ne yapılması mümkün oluyor?

MHP Olağanüstü Kongresi'nde muhalif adaylar
MHP Olağanüstü Kongresi'nde muhalif adaylar

MHP Genel Merkezi, üst kurul delegesi sayısını bin 212 (1212) olarak duyurmuştu. Ancak muhaliflerce Yargıtay’a başvurularak kayıtlı delege sayısı soruldu. Bugün için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kayıtlarındaki MHP Üst Kurulu delegesi bin 186 (1186) delegeye davet gitti.

MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi’nin toplanması için en az 595 üst kurul delegesi tarafından salonda hazır bulunulması gerekiyor. Dolayısıyla da Çağrı Heyeti’ne göre; saat 12.00 itibariyle salonda en az 595 delege bulunuyor.

Kongrede tüzük değişikliği yapılabilmesi içinse toplantıya katılan delegelerin salt çoğunluğu ile karar alınması gerekiyor. Eğer salonda 595 delege bulunuyorsa, 298 delege tarafından tüzük değişikliğine onay verilmesi yeterli oluyor.

MHP’de bu sürece nasıl gelindi?

MHP, 7 Haziran Genel Seçimleri’nde TBMM’deki sandalye sayısını 53’ten 80’e ve oy oranını da yüzde 13.01’den yüzde 16.29’a yükseltti. Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran’dan sonra koalisyon ortaklığına ‘hayır’ demesi tepkiyle karşılanmıştı. Ardından MHP, muhalefet cephesi olarak CHP ve HDP ile birlikte TBMM Başkanlığı seçimini kaybetmişti. Bu gelişmeler sonrasındaki 1 Kasım Genel Seçimleri’nde MHP’nin, sandalye sayısı 40’a ve oy oranı ise yüzde 11,90’a düşmüştü. Bu nedenle partide kan değişimi gerektiği yönündeki tartışmalar başlamış iken; Bahçeli, 10 Kasım 2015’te “MHP 12. Olağan Kurultayı” için 18 Mart 2018 tarihini açıkladı.

2018’e dek MHP’deki kan kaybı artacağı gerekçesiyle milletvekilliğinden uzaklaştırılmış Koray Aydın, Sinan Oğan ve Meral Akşener parti içi muhalefet olarak ortaya çıktı. Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ da adaylık açıklaması yaptı.

Başkanlık yarışında Oğan, Aydın ile Akşener ve milletvekili olan tek aday Özdağ, ortaklaşa hareket etme kararı aldı. Muhalifler, tüzük değişikliği için olağanüstü kurultay çağrısı için 543 delegeden imza topladı. Kurultay çağrısıyla ilgili 543 imza, MHP Genel Merkezi’ne 15 Ocak 2016’da sunuldu. Devlet Bahçeli ise, mevcut tüzük uyarınca 275 delege imzasıyla olağanüstü kurultay toplanması mümkün olmasına rağmen muhalifleri “ihanetle” suçladı ve MHP’nin 18 Mart 2018’te kurultay yapmasında ısrar etti.

Bahçeli tavrını değiştirmeyince muhalifler, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 5 Şubat’ta dava açtı. Mahkeme, 8 Nisan’da “Kurultay Çağrı Heyeti”ni görevlendirdi. Bu karara karşı MHP Genel Merkezi, Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan’daki basın toplantısında, Tosya ve Gemerek asliye hukuk mahkemelerince Ankara’daki mahkeme kararına karşı tedbiren durdurma kararı alındığını açıkladı. MHP Genel Merkezi’nin avukatı Yücel Bulut da, Yargıtay’ın kararını beklemek gerektiği yönünde gereği için İçişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Böylece Çağrı Heyeti’nin 15 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirmek istediği olağanüstü kurultay, Ankara Valiliği’nce polis müdahalesiyle engellendi.

Nihayetinde Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 24 Mayıs’ta Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kurultay toplanmasına ilişkin kararını onadı. Yargıtay kararı ortaya çıkınca aynı gün MHP Genel Merkezi, 26 Haziran veya 10 Temmuz’da genel başkan seçimi yapılacak şekilde olağanüstü kurultay yapılacağını duyurdu. Ardından Bahçeli, 25 Mayıs’taki açıklamasında, 10 Temmuz’da Ankara Arena Spor Salonu’nda olağanüstü kongre yapacaklarını ve genel başkan adayı olacağını ifade etti.

Çağrı Heyeti ise, 30 Mayıs’ta bugün için tüzük değişikliği için Ankara’da toplantı çağrısı yaptı.

Kongre'de onaylanan yeni tüzüğü indirmek için buraya tıklayın.

Devlet Bahçeli “olağanüstü” seçilmişti

Bu arada MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in vefatından sonra 18 Mayıs 1997’de yapılan MHP 1. Olağanüstü Kongre’de yaralanmalı kavgalar yaşanmış ve sonuç alınamamıştı. 6 Temmuz 1997’de MHP 2. Olağanüstü Kongre toplandı. Bu kongrede Bahçeli, oy çokluğuyla Türkeş’ten sonra MHP’nin ikinci genel başkanı oldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG