Erişilebilirlik

Michelle Obama Kızlarıyla Çin'de


Michelle Obama Kızlarıyla Çin'de
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Michelle Obama Kızlarıyla Çin'de

First Lady Michelle Obama, Çin’e bir hafta sürecek bir ziyarette bulunuyor. Eğitim odaklı ziyaret sırasında First Lady’nin insan hakları gibi tartışmalı konuları ele alması beklenmiyor

Michelle Obama’nın, 19-26 Mart tarihleri arasındaki eğitim ve kültür odaklı Çin gezisine kızları Sasha ve Malia’yla annesi de katılıyor.


Bir süre önce Washington’da Çince dil eğitimi veren bir okulu ziyaret eden Michelle Obama, gittiği her ülkede en çok öncelik verdiği konunun eğitim olduğunu, Çin’de de aynı konuya eğileceğini söyledi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Uzakdoğu Danışmanı Bonnie Glaser’a göre siyasi yönü olmayan yurtdışı ziyaretleri, Michelle Obama’nın tarzı.

Bonnie Glaser: “Michelle Obama daha önce de iki yurtdışı gezisi gerçekleştirdi ve hiçbir zaman tartışmalı konuları gündemine almadı. Halka hitaben konuşma yapmadı. Çin’de de bunu yapması beklenmiyor. Michelle Obama, kendisi için önem taşıyan konulara yoğunlaşmayı tercih ediyor. Çin gezisinde de eğitim, Obama’nın bir numaralı gündem maddesi.”

Glaser’a göre, Çin-Amerikan ilişkileri karmaşık, Michelle Obama da ilişkileri daha kapsamlı bir çerçevede ele alacak.

Bonnie Glaser: “Michelle Obama, Amerika-Çin ilişkilerini güçlendirmek için elinden geleni yapacak. Çinlilerle özellikle bire bir iletişim kuracak. Pekin ve Washington, ilişkileri sağlamlaştırmaya öncelik veriyor. Gençler, uzmanlar, hatta her meslek grubundan kişiler arasında ilişkiler kurulmasına özen gösteriliyor. Michelle Obama, buna katkıda bulunmaya çalışacak.”

First Lady’lerin tartışmalı açıklamalarda bulunması aslında çok da şaşırtıcı değil. 1995 yılında Pekin’i ziyaret eden ve Birleşmiş Milletler Dördüncü Kadın Konferansı’na katılan zamanın First Lady’si Hillary Clinton, Çin’in insan hakları sicilini eleştirerek tartışma yaratmıştı.

Genellikle tartışmaya yolaçacak sözler sarfetmeyen Laura Bush da altı yıl önce Burma-Tayland sınırında, Pekin’i, Burma’daki askeri hükümete yeteri kadar baskı yapmadığı gerekçesiyle eleştirmişti.

Michelle Obama, kızları ve annesi Pekin, Şian ve Çengdu’yu ziyaret edecek, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in eşi Peng Liyuan’la biraraya gelecek.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG