Erişilebilirlik

Miçotakis Kral Charles'dan Mermerleri İstedi


İngiltere'de temaslarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kral Charles ile görüştü.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre Windsor Kalesi'ndeki görüşmede, Prens Philip’in ailesine ait olan Yunanistan’daki yazlık evin daha iyi korunması ve restore edilmesi konuşuldu.

İngiltere Kralı Charles’ın geçen yıl 99 yaşında hayatını kaybeden babası Prens Philip Yunanistan doğumluydu ve Yunan ile Danimarka kraliyet ailelerinden geliyordu.

Kral Charles ve eşi Camilla, 2021 yılında Yunanistan seyahatlerinde ailenin yazlık evini de ziyaret etmişti.

Bu arada görüşmede Miçotakis’in de Kral Charles’dan British Museum’da sergilenen Elgin Mermerleri'nin Atina’ya iadesini istediği basına yansıdı.

Atina’daki Akropol’ün bir parçası olan 2 bin 500 yıllık Elgin Mermerleri, heykeller, yazıtlar ve mimari parçalardan oluşuyor.

Mermerler, 1801-1812 arasında, o dönemde İngiltere'nin Osmanlı İmparatorluğu nezdindeki büyükelçisi olan İskoçyalı Elgin Lord'u Thomas Bruce tarafından Atina'dan Londra'ya götürüldükleri için bu isimle anılıyor. Elgin Mermerleri'nin aidiyeti meselesi, İngiltere ile Yunanistan arasında yıllardır anlaşmazlık konusu olmaya devam ediyor.

Yunanistan, mermerlerin çalındığını iddia ederken İngiltere, bu iddiayı yalanlayarak mermerlerin satın alındığını bildiriyor.

Sunday Times gazetesine geçen ay konuşan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Kral Charles ile iyi bir kişisel ilişkisi olduğunu ve mermerlerin iadesi konusunda destek vereceğine inandığını” söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG