Erişilebilirlik

Microsoft Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu


Microsoft hisselerinin borsa işlemlerinin başladığı sırada yüzde 2 yükselmesiyle şirket kısa bir süre için 2 trilyon 903 milyar dolar değere ulaştı.  
Microsoft hisselerinin borsa işlemlerinin başladığı sırada yüzde 2 yükselmesiyle şirket kısa bir süre için 2 trilyon 903 milyar dolar değere ulaştı.  

Amerikan yazılım devi Microsoft Perşembe günü, Apple hisselerinin talebe ilişkin artan endişelerle yıla zayıf bir başlangıç yapmasının ardından 2021'den bu yana ilk kez dünyanın en değerli şirketi olarak Apple'ı geride bıraktı.

Microsoft'un hisseleri, ChatGPT üreticisi OpenAI'a yaptığı yatırımla şirketin üretken yapay zeka alanında erken aşamada liderlik konumu elde etmesi sayesinde geçen yıldan bu yana keskin bir yükseliş gösterdi. Perşembe günü binde 7'lik bir artışla Microsoft'un piyasa değeri 2 trilyon 865 milyar dolar oldu.

Microsoft hisselerinin borsa işlemlerinin başladığı sırada yüzde 2 yükselmesiyle şirket kısa bir süre için 2 trilyon 903 milyar dolar değere ulaştı.

Apple'ın hisselerinin binde 9 oranında gerilemesiyle şirketin piyasa değeri 2 trilyon 871 milyar dolar oldu. Microsoft ve Apple piyasa değeri açısından yıllar boyunca en üst sırada yer almak için yarışıyor.

Yatırım bankacılığı firması D.A. Davidson'dan analist Gil Luria, "Microsoft'un daha hızlı büyümesi ve üretken yapay zeka devriminden daha çok faydalanması nedeniyle Apple'ı geçmesi kaçınılmazdı" dedi.

Microsoft, OpenAI'ın teknolojisini üretkenlik yazılımı paketine dahil etti ve bu hamle, Temmuz-Eylül çeyreğinde bulut bilişim alanında bir toparlanma yaşanmasına katkıda bulundu.

Bu arada Apple, en büyük nakit kaynağı olan iPhone da dahil olmak üzere zayıflayan taleple mücadele ediyor. Apple'ın piyasa payı, önemli bir pazar olan Çin'deki talebin azalması, Çin ekonomisinin pandemiden sonraki toparlanma sürecinin yavaş olması ve yeniden canlanan Huawei'nin pazar payını azaltması nedeniyle düştü.

Aracı kurum Redburn Atlantic, Çarşamba günü yayınladığı bir müşteri notunda, "Çin önümüzdeki yıllarda performans üzerinde bir engel olabilir" dedi ve Apple'ın hisselerini "nötr"e düşürdü.

Apple'ı takip eden 41 analistten en az üçü 2024'ün başından bu yana şirkete ilişkin notlarını düşürdü.

Merkezi Cupertino, California’da olan Apple, Ocak ayında son kapanış itibariyle yüzde 3,3 düşerken, Microsoft yüzde 1,8 yükseldi.

Her iki şirketin hisse senetleri de halka açık şirketleri değerlemenin yaygın bir yöntemi olan hisse fiyatı-kazanç (PE) oranı açısından pahalı.

Piyasa değeri 14 Aralık'ta 3 trilyon 81 milyar dolarla zirve yapan Apple'ın hisseleri geçen yılı yüzde 48 kazançla kapattı. Bu, Microsoft'un kaydettiği yüzde 57'lik artıştan daha düşüktü.

Microsoft, COVID kaynaklı tedarik zinciri sıkıntısı endişelerinin Apple'ın hisse senedi fiyatını vurduğu 2021 yılı da dahil olmak üzere, 2018'den bu yana birkaç kez en değerli şirket olarak kısa süreliğine Apple'ın önüne geçti.

Wall Street şu anda Microsoft'a daha olumlu yaklaşıyor. Şirketin "sat" notu yok ve şirketi kapsayan aracı kurumların yaklaşık yüzde 90'ı hisse senedinin alınmasını tavsiye ediyor.

Apple'ın iki "sat" notu var ve şirketi takip eden analistlerin yalnızca üçte ikisi Apple hisseleri için "al" diyor.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG